održani izbori

Edi Matić je novi predsjednik Hrvatskog društva pisaca

08.05.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Na izvrsno posjećenoj Izbornoj skupštini Hrvatskog društva pisaca održanoj u subotu, 6. svibnja 2023. u 11 sati, u vili Arko, izabrani su novi članovi Predsjedništva, Upravnog odbora i Etičkog povjerenstva HDP-a na mandat od četiri godine

Novi predsjednik HDP-a je Edi Matić, potpredsjednica Društva je Dorta Jagić, potpredsjednik za međunarodnu suradnju Ivan Sršen.

Izabrani su članice/članovi Upravnog odbora: Andrijana Kos Lajtman, Zoran Ferić, Dinko Telećan, Jagna Pogačnik, Igor Rajki, Tomica Šćavina, Vanda Mikšić, Zrinka Posavec i Martina Vidaić.

Etičko povjerenstvo čine članice/članovi: Milan Rakovac, Marina Šur Puhlovski, Boris Perić, Sanja Baković i Ivan Šamija.

Edi Matić rođen je 1962. godine. Studirao je elektrotehniku u Splitu. Za vrijeme rata vodio njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH; pokretač i koproducent mjuzikla "Sarajevski krug" postavljenog u 10-ak zemalja Europe i Amerike. Do 2011. vodio je agenciju u kojoj se ponajviše bavio grafičkim dizajnom, ali i organizacijom koncerata, glazbenom i video produkcijom (uz autorsko sudjelovanje u nekoliko glazbenih brojeva i video spotova). 2009. vodio je tehničku produkciju sajma knjiga u Puli, a od 2007. – 2016. organizirao je hrvatske, a zatim i međunarodne nastupe na sajmovima knjiga u Beču, Frankfurtu i Leipzigu. 2008. pokrenuo je Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs, koja surađuje s mrežom Traduki, Pro Helvetia, Halma, Kultur Kontakt, Kulturvermittlung Steiermark i s Hrvatskim društvom pisaca. Udruga djeluje kao koordinator mreže Traduki (Ministarstvo kulture RH je od 2012. službeni partner mreže) za suradnju sa zemljama Jugoistočne Europe; Projekt Writers in residence, kojeg Udruga vodi u Splitu, je od 2009. ugostio i predstavio 90-ak stranih autora i prevoditelja iz 17 zemalja, a u Austriji, Turskoj i Francuskoj organizirao mjesečne stipendije za 5 hrvatskih autora (pokroviteljstvo nad ovim projektom prihvatio je Ured predsjednika RH Ive Josipovića). Član je Hrvatskog društva pisaca i počasni član PEN BiH.