24. izdanje

Dvostruki oskarovac Asghar Farhadi ove godine predsjeda žirijem Sarajevo Film Festivala

29.05.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Iranski redatelj i scenarist Asghar Farhadi, koji je nedavno novim filmom 'Everybody Knows' s Penelope Cruz i Javierom Bardemom u glavnim ulogama otvorio festival u Cannesu, predsjedat će žirijem Takmičarskog programa - igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 10. do 17. kolovoza, a njegov film bit će prikazan u okviru programa Open Air u Sarajevu

Predstavnici Sarajevo Film Festivala predvođeni direktorom Mirsadom Purivatrom u Zagrebu su objavili i da će u žiriju tog festivala ove godine biti dvije predstavnice iz Hrvatske - glumica Judita Franković Brdar kao članica žirija Takmičarskog programa za igrani film, te scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, članica žirija Takmičarskog programa za kratki film.

Objavljeno je i da će Asghar Farhadi biti predsjednik žirija tog najvećeg filmskog festivala u regiji.

  • +45
Sarajevo Film Festival u Zagrebu, predstavljanje Izvor: Promo fotografije / Autor: JOHN PAVLISH

Farhadi se predstavio publici svojim prvim igranim filmom 'Dancing in the dust' za koji je napisao scenarij i režirao ga, osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. Moscow International Film Festivalu i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenarij i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu. Godinu poslije nastaje njegov film 'Beautiful City', a uslijedili su 'Fireworks wednesday' (2005.) i 'About Elly' (2007.), koji je istodobno na Berlinskom filmskom festivalu i Fajr Film Festivalu u Teheranu osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg redatelja, odnosno Crystal Smirogh za najbolju režiju u Fajru.

Najzapaženiji je pak njegov film 'A Separation' koji snima 2010. za koji je u Berlinu osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, Srebrenog medvjeda za ženske i muške uloge, potom Zlatni globus za najbolji strani film, César za najbolji strani film i Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

Postao je jedan od najuspješnijih filmova na stranom jeziku u SAD-u, a magazin Time je Asghara Farhadija uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

'The Past' je bio njegov prvi film na stranom jeziku. Film je prikazan 2013. u Cannesu. Osvojio je nagradu za najbolju glumicu za ulogu koju je ostvarila Bérénice Bejo. U Iran se Farhadi vraća 2015. i snima film 'The Salesman', koji je potom nagrađen za scenarij i najboljeg glumca (Shahab Hosseini) u Cannesu 2016. Za ovaj film Farhadi je osvojio drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku.