'ANTIGONA' ZA OTVORENJE

Društvena odgovornost u fokusu riječkog Festivala malih scena

04.05.2016 u 09:35

Bionic
Reading

Izvedbom predstave 'Antigona - 2000 godina kasnije' kazališta Ulysses i MESS-a iz Sarajeva, u režiji Lenke Udovički, otvoren je u utorak navečer u riječkom sveučilišnom Kampusu 23. Međunarodni festival malih scena

Na programu ovogodišnjeg festivala je devet predstava iz šest zemalja. Izbornik festivala Bojan Munjin u najavi je istaknuo da će festival biti susret uvjerljivog autorskog i glumačkog teatra koje traga za estetskim i društvenim odgovorima na pitanja svojega doba.

Nove etničke podjele, ratovi, 'kapitalizam koji ubija' i vjerske netrpeljivosti postali su zapaljiva smjesa koja prijeti da će obesmisliti većinu vrijednosti moderne civilizacije. 'Stoga smo izborom predstava pokušali učiniti da ovaj festival ne bude 'festival zaborava', nego da on zaista vibrira u svome vremenu: da bude estetski potentan, ljudski zabrinut i društveno odgovoran'. Radni naslov 'Gori li kazalište?' ilustrira uvjerenje da umjetnost u vrijeme iskušenja i kriza mora ostati na poprištu čovjekovih zebnji i napora, poručio je Munjin.

Uz predstavu na otvaranju, na programu su i 'Brašno u venama' po tekstu Igora Štiksa, u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra SARTR i MESS-a iz Sarajeva u režiji Borisa Liješevića, 'Dnevnik jednog luđaka' po N. V. Gogolju u režiji Marjana Nećaka i izvedbi Moving Music Theatrea i Centra za kulturu Bitolj iz Makedonije.

Šabačko pozorište i Narodno pozorište Beograd izvest će predstavu 'Prah' po tekstu G. Spiroa, redatelja Veljka Mićunovića, Kazalište PUK i Scena Ribnjak iz Zagreba izvest će Krležinu dramu 'U agoniji', koju su režirali sami glumci Nela Kocsis, Ozren Grabarić i Darko Stazić, a zagrebački HNK predstavu 'Bella figura' Yasmine Reze u još jednoj režiji Borisa Liješevića.

Voja Brajović je redatelj predstave 'Vlak' po tekstu C. McCarthyja, a izvest će je ansambl Teatra Zvezdara iz Beograda, Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane izvest će 'Poludjelu lokomotivu' S. I. Witkiewicza u režiji Jerneja Lorencija, a festival zaključuje predstava 'Gogoljev san' kazališta Theatre Laboratory Sfumato iz Sofije redatelja Margarite Mladenove i Ivana Dobčeva.

Na kraju festivala dodjeljuju se nagrade za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumačke izvedbe, dramaturgiju, scenografiju, kostimografiju, oblikovanje svjetla i scensku glazbu te za najbolju predstavu po ocjeni publike. U stručnom žiriju su ove godine dramaturginja iz Zagreba Željka Turčinović, dramska glumica iz Beograda Svetlana Bojković i dramski glumac iz Rijeke Damir Orlić.

Osim izvedbe prve predstave 'Antigona - 2000 godina kasnije' na Trsatu sve ostale predstave su u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.