scensko čitanje suvremenih hrvatskih drama

Drugo “Čitanje NJE” ovog petka u Rijeci

13.10.2020 u 13:44

Bionic
Reading

"Čitanje NJE" serijal je javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim ženskim licima

Program je, u okviru projekta 6 glumica traži autora, podržan od Ministarstva kulture i Primorsko – goranske županije, a realizira se u suradnji Kotar teatra, Drame.hr, Urania, Vox feminae i Kino klub Zagreb.

Na prvom čitanju u Zagrebu, predstavljena je drama nagrađivane dramaturginje Dorotee Šušak Kako smo preživjeli Dies Irae u režiji Lee Anastazije Fleger i izvedbi glumica Sanje Vejnović, Irene Tereze Prpić, Kim Končar i Tene Belčić.

Iste večeri u popratnom programu Selma Banich predstavila je istraživanje Kako žive umjetnice kojega je provela s Ninom Gojić uključivši preko stotinu umjetnica i radnica u kulturi. Događaj je zaključen diskusijom između publike i izvođača koja je tematizirala položaj umjetnica u Hrvatskoj s fokusom na rodne razlike i aktualno stanje u izvedbenim i audiovizualnim umjetnostima uvjetovano epidemijom Covid 19.

Drugo po redu "Čitanje NJE" održat će se 16. listopada 2020. u hali Exportdrva u Rijeci (Grobnik, Riva) s početkom u 20 h, a predstavit će tekst Marte Čaržavec, magistre Glume pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Pod nazivom Volim te, ali ne glumica je materijal počela pisati tijekom pohađanja kolegija dr.sc. Brigite Miloš “Rod, seksualnost i identiteti - od opresije do ravnopravnosti” pri Centru za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Tekst će izvesti zajedno s kolegicama Petrom Kurtelom i Ninom Sabo u režiji Marija Kovača.

U popratnom programu slijedi predavanje Ženska perspektiva rodne (ne)ravnopravnosti mag.psych Maje Sikirice i mag.psych. Lane Kos iz Centra za nenasilje i ljudska prava iz Rijeke SOS koje će se nastaviti diskusijom s publikom i izvođačicama.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, molimo da nam svoj dolazak potvrdite zaključno s četvrtkom, 15. listopada na e-mail 6glumicatraziautora@gmail.com

Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr, uz poziv gledateljima da, prema svojim mogućnostima, doniraju u Fond solidarnosti za samostalne umjetnike s naznakom “Donacija OSU - 6gta”, ako žele da donacija bude upućena ženskim umjetnicama, koje su nastavno na prije postojeće neravnopravnosti, pogođenije krizama 2020.

Veseli nas da možemo najaviti i posljednje u nizu “Čitanje NJE” koje će “zatvoriti prvi ciklus” izvedbom u Studiju teatra Exit u Zagrebu 31. listopada, a na kojem ćemo, uz suradnju domaćih glumica, redatelja/ica i dramaturginja, prezentirati dramu mlade i talentirane dramaturginje Lucije Klarić pod nazivom Čistim život.

Pratite nas i podržite projekt koji dokazuje da se nedostatak ženskih lica na pozornicama #jednostavnomože ispraviti!

Detaljnije o projektu saznajte na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje nam se također slobodno možete obratiti pitanjima.