SUVREMENA UTVRDA

Dom koji će zadovoljiti i okorjele paranoike

29.07.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Za sve koji su u strahu od provalnika, potresa, slučajnih zlonamjernika i sličnih opasnosti te im je maksimum sigurnosti glavni prioritet pri odabiru doma, arhitektonski studio KWK Promes Architects idealno su rješenje

Da udovolje zahtjevima klijenata koji prije svega teže sigurnosti, arhitekti studija KWK Promes Architects osmislili su Sigurne kuće. Primjerak jedne takve građevine kuća smješten je nedaleko od Varšave, piše Weburbanist.

Maksimalno pojednostavljene vanjštine, urbani bunkeri posve su prilagođeni vanjskom prostoru. Unatoč jednostavnosti, Sigurna kuća raspolaže brojnim mogućnostima transformacije. Primjer toga je pomični most koji se spušta preko bazena, kojim je pak kuća opasana duž dvije strane.

Po uzoru na srednjovjekovne utvrde, izgrađen je i zid, visok nešto više od dva metra, kojim je okruženo cijelo imanje. Njime je postignut siguran dvorišni prostor i odijeljeni prostori za djecu te obiteljsko druženje.

Za razliku od bunkera i sličnih građevina koje zadovoljavaju visokim sigurnosnim zahtjevima, varšavska Sigurna kuća raspolaže brojnim staklenim površinama. Ipak, noću ili u prilikama kada vlasnici kuće ne borave u njoj, preko prozora se spuštaju pomična metalna vrata. A upravo pomična vrata doprinose luksuzu ove urbane utvrde jer su načinjena od bijelog anodiziranog aluminija koji može poslužiti i kao filmski projekcijski ekran.

Suprotno od onoga što bismo u prvi mah pomislili, tamna fasada nije tu da pokaže kakav domaćini imaju stav prema neznancima, već da bi tijekom zimskih mjeseci omogućila apsorpciju topline, a debeli zidovi tijekom cijele godine pružaju odličnu izolaciju. Sigurna kuća građena je po pravilima zelene arhitekture.

Za razliku od većine suvremenih građevina koje su maksimalno otvorene prema vanjskom prostoru, luksuzna utvrda svojevrsni je korak unatrag i vraća nas ne tako blisku prošlost bojazni od okoline. Ipak, ni za ovakve građevine neće nedostajati interesa.