NE PROPUSTITE

Dokumentarci o umjetnosti koje vrijedi pogledati

30.06.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Portal Hyperallergic izabrao je iz cijele ponude online servisa Netflix deset najboljih dokumentarnih filmova o umjetnosti, koji na zanimljiv način prikazuju procese kreativnosti i nastanak inspiracije

Style Wars (1983.) - Riječ je o kultnom dokumentarnom filmu koji prikazuje razvoj njujorške grafiterske scene, koji i danas inspirira ulične umjetnike diljem svijeta.

Exit Through The Gift Shop (2010.) – Glasoviti i misteriozni Banksy glavna je zvijezda ovog duhovitog i kritičnog dokumentarnog filma o suvremenoj umjetničkoj sceni te borbi nekonvencionalnih umjetnika protiv sustava.

Beautiful Losers (2008.) – Naslov ovog dokumentarca 'posuđen je' od romanesknog prvijenca Leonarda Cohena i savršeno odgovara temi: skajtborderskom djetinjstvu i umjetničkom razvoju vizualnih umjetnika koji su obilježili proteklih petnaest godina, poput redatelja videospotova Mikea Millsa i filmskog provokatora Harmonyja Korinea.

Bill Cunningham's New York (2008.) – Grad koji nikad ne spava u fotografu Cunninghamu je imao savršenog pratitelja, što prikazuje i ovaj fascinantan dokumentarni film, koncentrirajući se posebice na Cunninghamov rad u modnoj fotografiji.

Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child (2010.) – Biografski dokumentarac o jednom od najvažnijih umjetnika osamdesetih godina prošlog stoljeća, u kojem se također može naći presjek njujorške umjetničke scene iz te ere. Tragično je da je Basquiata naglo pronađena slava odvela na put samouništenja, što se također vidi u filmu.


Our City Dreams (2008.) – Film prati živote i rad nekoliko američkih umjetnica te još jednom potvrđuje New York kao jedan od ključnih centara suvremenog umjetničkog svijeta, ali ističe i važnost feminizma za umjetnice današnjice.

Ai Weiwei: Never Sorry (2012.) – Kada je prije par godina ugledni kineski umjetnik i disident završio u zatvoru, svjetska umjetnička javnost se itekako uzburkala. U međuvremenu je Ai Weiwei na slobodi, a njegovo djelo i lik obrađuje ovaj dokumentarni film.

Indie Game: The Movie (2011.) – Uvid u svijet kompjutorskih igara, njihov nastanak i kreairanje, kao i odnose snaga na tržištu. Ovaj dokumentarni film se koncentrira na stvaranje dviju konkretnih igara, koje nastaju izvan velikih tvrtaka ove vrste te prati frustracije programera i dizajnera u ovom procesu.

The Woodmans (2010.)
– Fotografkinja Francesca Woodman izazvala je oduševljenje svojim radovima kada su bili izloženi u muzeju Guggenheim. No bez obzira na uspjeh u karijeri, Woodman je počinila samoubojstvo, a ovaj dokumentarni film kroz razgovore s njezinom obitelji i suradnicima pokušava saznati zašto.

Waste Land (2010.) – Jedan od najvećih svjetskih deponija smeća nalazi se u brazilskom Riju, a njegov nastanak i ljude koji u blizini žive te ovise o smeću da bi preživjeli, tematizira ovaj film redatelja Vika Muniza.

Prizor iz dokumentarnog filma 'Ai Weiwei: Never Sorry'