restart

Dokukino KIC za kraj sezone pripremilo raznovrstan program

29.06.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Dokukino KIC najavilo je za posljednji tjedan prije ljetne stanke raznovrstan program s četiri filma, od do zabranjivanog 'Čovjek grize psa' do novog dokumentarca 'El Shatt – Nacrt za utopiju'

Za petak, 30. lipnja najavljena je završna projekcija ovosezonskog programa Hall of Fame, posvećenog pseudodokumentarcima. Prikazat će se kontroverzni lažni dokumentarac, crna komedija puna nasilja, 'Čovjek grize psa' Rémyja Belvauxa i Andréa Bonzela.

U središtu te satire o odnosu medija i nasilja, koja je bila zabranjena u više zemalja, elegantni je i šarmantni serijski ubojica. U film će gledatelje uvesti filmska kritičarka Ejla Kovačević.

Idući dan, 1. srpnja, slijedi posebna projekcija Factumovog dokumentarca 'Djeca tranzicije' Matije Vukšića o odrastanju četvero djece u hrvatskom društvu.

Nakon projekcije održat će se razgovor s profesoricom i pedagoginjom Eminom Horvat te producentom filma Nenadom Puhovskim. Ulaz je slobodan.

Okolišni filmski festival Zelene akcije organizira u okviru Srpnja bez plastike projekciju filma 'Izvan prostora i vremena' Nikolausa Geyrhaltera. U tom je radu autor pratio kretanje nepreglednih količina otpada, od planinskih vrhova u Švicarskoj do Nepala i Maldiva te pustinja Nevade. Ulaz je slobodan.

Za sam kraj sezone, 2. srpnja, ostavljen je novi film nagrađivanog redatelja Ivana Ramljaka 'El Shatt – Nacrt za utopiju' koji je na nedavnom Festivalu mediteranskog filma Split osvojio nagradu publike i posebno priznanje žirija.

Film donosi priču o 28 tisuća Dalmatinaca koje je Tito uz pomoć Saveznika evakuirao u Egipat, gdje su u šatorima usred pustinje simulirali komunistički model naselja koji je Zapadu trebao pokazati kako će izgledati Jugoslavija nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Voditeljica Dokukina Dina Pokrajac razgovarat će nakon projekcije s redateljem te slikaricom i strip crtačicom Helenom Klakočar, koja je obiteljska sjećanja na zbjeg utkala u grafički roman 'El Shatt – fragmenti".