22. - 29. srpnja

Cinehill: U programu i novi hit Akija Kaurismäkija

29.06.2023 u 09:28

Bionic
Reading

Film 'Palo lišće', novo ostvarenje finskog redatelja Akija Kaurismäkija, predvodi niz festivalskih uspješnica koje će se 22. do 29. srpnja prikazati na Cinehill Motovun Film Festivalu

Na obje lokacije, u Motovunu, te na novoj, na brdu Petehovac u Gorskom kotaru, prikazat će se izbor ponajboljih filmova iz svjetske nezavisne produkcije.

S novim ostvarenjem na festival se vraća jedna od vodećih figura europskog autorskog filma, Aki Kaurismäki, čijim je filmom otvoren i prvi motovunski festival.

Sumorna romantična komedija 'Palo lišće', četvrti dio radničke trilogije tog proslavljenog kroničara finske melankolije s natruhama apsurda, osvojio je nagradu žirija u Cannesu.

Film prati dvoje usamljenih ljudi, Ansija i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života, no to im ne ide tako lako.

Izvor: Društvene mreže

S nagradom žirija programa Izvjestan pogled u Cannesu na Cinehill dolazi film 'Psi' marokanskog redatelja Kamala Lazraqa, snimljen s neprofesionalnim glumcima.

U središtu priče su Hassan i njegov sin Issama koji u radničkom predgrađu Casablance obavljaju sitne poslove za lokalnu mafiju, no jedne večeri dobiju zadatak oteti nekog čovjeka.

Lazraqov debitantski igrani film, čiji se naslov ne odnosi na četveronožne ljubimce, već dvonožne čopore, predstavlja Casablancu u mračnom ozračju daleko od turističkih razglednica u pozadini, ističe se u najavi.

Izvor: Društvene mreže

Na festival stiže još jedan uspješni dugometražni prvijenac, 'Buntovnica' mlade britanske redateljice Charlotte Regan, dobitnice glavne nagrade žirija u međunarodnoj konkurenciji na ovogodišnjem Sundanceu.

Priča je to o snalažljivoj 12-godišnjakinji koja nakon majčine smrti nastavlja živjeti sama na periferiji Londona, a novac zarađuje krađom bicikala. Sve se mijenja kad se pojavi njezin navodni otac.

Izvor: Društvene mreže

Organizatori su najavili da su ulaznice za filmove glavnom programu već u pretprodaji.

Festival se održava od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja u Gorskom kotaru.