u Centru za dječju knjigu

Dodijeljene nagrade Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade za 2020.

16.06.2021 u 17:42

Bionic
Reading

U utorak poslijepodne u Centru za dječju knjigu na Starčevićevu trgu opet su se širili žamor i smijeh, nakon više od godinu dana suzdržavanja od proslava i promocija svih vrsta

Povod je bila dodjela nagrada Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade za preskočenu 2020. godinu. te promocija nagrađenih naslova. Riječ je o četiri natječaja koja su tijekom godina zaživjela u našem književno-nakladničkom prostoru i postala svojevrsni inkubator novih pisaca i naslova koji nakon promocije počinju svoj spisateljski put, stoji u priopćenju.

Nagrada Kitica dodjeljuje se za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama i 2020. pripala je Danijeli Pavlek za iznimno duhovitu i koncepcijski inovativnu poetsku zbirku Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo. Knjiga je ubrzo postala hit, ušla u uži izbor za nagradu Grigor Vitez i u Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Druga je nagrada Piširiši za najbolju slikovnicu koju su dobile spisteljica Kristina Kasumovic i ilustratorica Angela Turkalj za slikovnicu Melkior i Čuvar svjetla koja je svojm čarolijom uspjela rastjerati mrak doba u kojem živimo i probuditi nadu.

Treća je nagrada, Zvonko, dodijeljena autoru najboljeg neobjavljenog romana za djecu i mlade Krešimiru Butkoviću za roman 'Bok, Roko!' uzbudljivu i dirljivu priču o prijateljstvu psa vodiča i autističnog dječaka koja potiče na razmišljanje o tome koliko smo (ne)svjesni potrebitih sugrađana. Promociju su vodile urednice izdanja HDKDM-a Snježana Babić Višnjić, ujedno i predsjednica Društva, i Silvija Šesto, potpredsjednica Društva, obje i članice povjerenstva za izbor nagrada. Istaknule kako su posebno ponose što su dosad svi nagrađeni autori postali prepoznatljivi i nagrađivani pisci koji oplemenjuju naše prostore i kulturu.