POVRAT BLAGA

Do kraja 2013. iz Srbije će biti vraćeno 1.065 umjetnina

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 23.03.2012 17:20
  • Objavljeno 23.03.2012 u 14:00
Zlatar Josipović Marković

Zlatar Josipović Marković

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Nakon puna dva desetljeća, u Hrvatsku će uskoro biti vraćeno 1.065 umjetnina ili predmeta s popisa kulturnih dobara koji su tijekom Domovinskog rata odneseni u Srbiju. Time i službeno završava proces povrata hrvatskog kulturnog blaga koje je sve ove godine bilo smješteno u institucijama i ustanovama kulture u Srbiji

Konačni povrat kulturnih dobara iz Srbije pozdravio je i predsjednik Ivo Josipović koji je tim povodom u svom uredu na Pantovčaku primio ministricu kulture Andreju Zlatar-Violić i srbijanskog ministra kulture, informiranja i informacijskog društva Predraga Markovića

Prethodno su dvoje ministara u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva potpisali Protokol o povratu kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku, čime je završen višegodišnji rad na povratu kulturnih dobara otuđenih u vrijeme Domovinskog rata. Ujedno je, nakon punih 20 godina, zatvoreno i jedno od ključnih pitanja nesporazuma u odnosima dvije države.

‘Završena je važna faza u rješavanju jednog otvorenog pitanja, a to je pitanje povrata kulturnog blaga odnesenog iz Hrvatske u vrijeme rata. Zatvaranje tog pitanja bit će doprinos pomirenju i uspostavljanju najboljih mogućih odnosa u regiji’, ocijenio je predsjednik Josipović.

Ukazao je da se radi o ‘ogromnom kulturnom blagu koje je trebalo obraditi, a dio je bio renoviran i zbrinut’ te napomenuo da je i ‘dio blaga vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, što je iznimno važno za očuvanje identiteta srpske nacionalne manjine’.

‘Ovo je jedan od važnih događaja u odnosima dvije zemlje jer pokazuje da se otvorena pitanja mogu rješavati ostvarivanjem interesa i s jedne i s druge strane, što otvara nadu da se i ostala pitanja mogu riješiti na najbolji mogući način’, poručio je predsjednik Josipović.

Povratom su obuhvaćena kulturna dobra, njih ukupno 1.065, koja su se nalazila restauirarna i pohranjena u institucijama i ustanovama kulture u Srbiji. Konzerviranje i restauriranje obavljalo se, naime, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu i instituciji istog karaktera na Petrovaradinu u kojima i djeluju dvije najjače restauratorske radionice u Srbiji.

Uglavnom se radi o ikonama i sakralnoj građi iz riznica, manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, ali i brojni numizmatički predmeti i arheološki nalazi s lokaliteta Burnum koji su odneseni iz kninskog muzeja te arhivska i muzejska građa iz Državnog arhiva Vukovar i muzeja u Benkovcu.

‘Posao je trajao više od desetljeća i na svim razinama, od stručne do političke, na njemu su kontinuirano radili mnogi ljudi, a ponajviše restauratori i konzervatori. Do kraja 2013. ukupno će 1.065 predmeta biti smješteno u primjerene uvjete u prostorima, najčešće SPC u Hrvatskoj, koje će Ministarstvo kulture obnoviti’, najavila je ministrica kulture Andrea Zlatar.

Za obnovu će objekata u koje će biti smješteno vraćeno kulturno blago biti osigurano između šest i osam milijuna kuna iz državnog proračuna.

Nedostaje 22 tisuće eksponata

Još uvijek je ostalo pitanje povrata drugih nezakonito odnesenih kulturnih dobara, a riječ je o najmanje 22.000 predmeta, čiji je povrat u Hrvatsku postao dio istraga policija dviju država, ali i Interpola. Pretpostavlja se i da je dio kulturnih dobara zauvijek nestao u ratnim razaranjima i agresiji. Među tim predmetima su Meštrovićeve vratnice crkve Presvetog Otkupitelja u Otavicama, više od 6.000 predmeta iz Memorijalnog muzeja Jasenovac, još 1.000 slika i skulptura iz Zbirke Bauer, dio građe iz karlovačkih etnografskih zbirki, Likovne kolonije Ernestinovo, Muzeja grada Iloka...

Srbijanski ministar kulture Predrag Marković izrazio je zadovoljstvo što se potpisivanjem protokola o povratu kulturnog blaga ‘stavlja točka na i’, iznijevši podatak da je do sada iz Srbije vraćeno više od 23.600 predmeta i eksponata

‘Neophodno je i da ministarstva unutarnjih poslova, zajedno s Interpolom, nastave raditi na području krađe kulturnog blaga, jer je ilegalna trgovina umjetničkim djelima jednaka po vrijednosti ilegalnoj trgovini drogom’, upozorio je ministar Marković.

Podaci Ministarstva kulture govore da je u Domovinskom ratu otuđen, nestao ili opljačkan ukupno 46.191 predmet iz 45 hrvatskih muzeja.
Do sada su vraćena kulturna dobra otuđena iz vukovarskog Muzeja i Zbirke Bauer, franjevačkoga samostana u Vukovaru, Likovne kolonije kipara naivca Petra Smajića u Ernestinovu, Eparhijske kapele u Dalju, hrama Sv. velikomučenika Georgija u Boboti, Gradskoga muzeja u Drnišu, franjevačkog samostana Sv. Jeronima u Slanom, privatne zbirke Paunović u Vukovaru, manastira Krka, Krupa i Dragović, arheološke zbirke u Dardi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi