NOVA STUDIJA

Dickensonovi likovi su potisnuti homoseksualci

02.02.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Likovi engleskog književnika Charlesa Dickensa potisnuti su homoseksualci, zaključak je studije profesorice Holly Furrneaux sa Sveučilišta Leicester

Pip i Herbert, glavni likovi djela 'Velika očekivanja', imaju izrazito naglašenu homoseksualnu crtu, tvrdi Furrneaux, autorica knjige 'Queer Dickens'. Odnos dvaju junaka prožet je osjećajima mnogo složenijim od nevine prijateljske prisnosti, tvrdi ona, a kao dokaz navodi brojne scene nabijene erotikom, poput one u kojoj Herbert njeguje i dodiruje Pipa.

Predrasude i konzervativni stavovi u viktorijanskom dobu Dickensu nisu dopuštali veću eksplicitnost te je već i poigravanje s istospolnom ljubavlju dovoljno velik iskorak, piše Telegraph.co.uk.

'Dickens je mnogo više od pisca okupiranog socijalnim i temama 'srca i doma' te je rado obrađivao razne vrste seksualnih odnosa', tvrdi Holly Furrneaux.

U prilog svojoj tvrdnji o potisnutoj homoseksualnosti kod Dickensonovih junaka navodi i podatak da se vrlo često zaljubljuju u sestre svojih najboljih prijatelja. Primjerice, u djelu 'Martin Chuzzlewit' John Westlock se zaljubljuje u Ruth, sestru Toma Pincha. I prije nego je upoznao svoju odabranicu, gledajući prijatelja maštao je o tome kako će lijepo izgledati ženska verzija Toma, čime podsvjesno ostvaruje kontakt s prijateljem za kojim čezne.