U GALERIJI BAČVA

Deset finalista na Festivalu fotografije Organ Vida

06.09.2013 u 15:34

  • +7

Finalisti Međunarodnog festivala fotografije Organ vida

Izvor: Promo fotografije / Autor: Organ vida

Bionic
Reading

Međunarodni festival fotografije Organ Vida otvorit će se 16. rujna u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) izložbom deset finalista, koji su za festival prijavili svoje dokumentarno-umjetničke radove na temu 'Prostori'

Festival je sve popularniji, svake godine dolaze prijave iz pedesetak zemalja, a samo za ovogodišnje, peto izdanje pristiglo je 390 umjetničkih projekata s više od pet tisuća fotografija, rekla je Marina Paulenka, direktorica jedinog međunarodnog fotografskog festivala u Hrvatskoj. Najviše je mlađih autora, s obzirom na to da želimo u Hrvatskoj pružiti uvid u recentna fotografska zbivanja u svijetu i suvremenu dokumentarnu fotografsku scenu, dodala je.

Prema odluci međunarodnog žirija za finaliste su odabrani Jeppe Boje Nielsen (Danska), Kai Loeffelbein (Njemačka), Sarker Protick (Bangladeš), Venetia Dearden (Velika Britanija), Asmita Parelkar (Indija), Mario Pućić (Hrvatska), Maite Carames (Španjolska), Franky De Schampheleer (Belgija), Justin Barton (Velika Britanija) i Michele Palazzi (Italija).

Najveći izazov za žiri bio je odijeliti dokumentarnu od isključivo umjetničke fotografija, no bilo je bitno da imaju umjetničku crtu i interpretativnu dimenziju, ocijenila je Petra Belc, jedna od članica žirija. Festival je napravio zaokret s dokumentarne na dokumentarno-umjetničku fotografiju, napomenula je dodavši da su željeli vidjeti kako fotografi tematiziraju prostore, jesu li to fizički ili 'meta' momenti, ustvrdila je.

Festival, koji će trajati do 21. rujna, posjetit će i dva istaknuta svjetska fotografa, nagrađivani autor Gareth Phillips iz Walesa čiji su radovi objavljivani, među ostalim, u Guardianu, Sunday Timesu, Newsweeku, Wall Street Journalu te mladi slovenski fotograf Ciril Jazbec koji je ove godine na jednom od najvažnijih svjetskih festivala fotografije 'The Rencontres d'Arles' u Francuskoj proglašen najboljim u kategoriji 'Photo Folio Review'.

Dan prije službenog otvorenja fotografski kolektiv Belgrade Raw će u A.K.C. Medika dati presjek svojih radova kojima su u posljednje četiri godine iz osobnog kuta dokumentirali život Beograda.

U okviru festivala održat će se i program Artist Talk, vodstvo ovogodišnjih finalista po izložbi u HDLU, na livadi ispred muzeja Open Show Zagreb, odnosno projekcije fotografskih radova Cirila Jazbeca, Asmite Perelkar, Maite Carames, Justina Burtona i Garetha Philipsa te razgovor s umjetnicom Mašom Bajc na temu 'Osjećaj prostora' u kinu Europa.

Prvi put održat će se i tri radionice, na temu dokumentarne fotografije, fotoknjige i fotokolaža, koje će voditi Saša Kralj, Isidora Nikolić i Luka Knežević-Strika te Dario Dević. Prezentacija nastalih radova bit će u Medici.