INTERVENIRALA POLICIJA

Demonstranti upali na pozornicu: Predstava Olivera Frljića izazvala kaos u Češkoj

27.05.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Trideset demonstranata upalo je u subotu navečer na scenu kazališta u češkom gradu Brnu u pokušaju da spriječi glumce Mladinskog gledališča iz Ljubljane da izvedu predstavu hrvatskog režisera Olivera Frljića 'Naše nasilje, vaše nasilje'

Kazališna predstava Olivera Frljića 'Naše nasilje, vaše nasilje' izazvala je veliku pažnju u Češkoj, u kojoj su uoči izvedbe najavljene za 26. svibnja tamošnji kršćanski aktivisti zatražili da se povuče s programa međunarodnog festivala Kazališni svijet Brno. Uz njih su u prosvjedu, prema informacijama koje je tportalu potvrdio Frljić, i reformirani komunisti.

Pripadnici marginalne lokalne inicijative 'Pristojni ljudi', koju češki MUP označava kao ekstremističku, nabavili su ulaznice za rasprodanu predstavu kazališta u Brnu 'Husa na provazku', pričekali desetak minuta, a zatim upali na pozornicu i poredali se između glumaca i publike s ciljem da spriječe predstavu.

Njihov predvodnik Zdeněk Pernica je medijima kazao da je predstava 'izgledala više kao pornografija nego kao kazalište. Zgužvali smo ulaznice i bacili ih na njih. Htjeli smo izdržati i vidjeti o čemu govori ta predstava. Od desete minute to je postao kaos od perverzija tako da smo izašli na scenu'.

Nakon dvadeset minuta, na poziv organizatora festivala intervenirala je policija i demonstrante istjerala iz kazališta.

Prije otprilike godinu dana kazališna predstava Olivera Frljića 'Naše nasilje, vaše nasilje' na Marulićevim danima u Splitu dočekana je prosvjedima desno orijentiranih stranaka, a osudi predstave pridružio se i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, zaprijetivši oduzimanjem potpore tom festivalu. Zbog te predstave, osim u Splitu, pobunili su se konzervativci u Poljskoj još 2016., a burno je bilo i u Sarajevu kada je festival MESS odlučio otkazati javno prikazivanje. Zanimljivo je da je ista predstava igrala u Beču i Berlinu, no takve reakcije su izostale, o čemu je tportal ranije pisao.

  • +7
Oliver Frljić - intervju za tportal Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Veliki intervju za tportal >>> Oliver Frljić obračunao se sa svima, a najgore je prošao Hasanbegović: On bi Titu trebao dići spomenik!

Oliver Frljić, već dobrano navikao na slične reakcije vjerskih aktivista i konzervativnih političkih opcija, za tportal je povodom prosvjeda u Češkoj izjavio da reakcije na njegovu predstavu u Brnu pokazuju kako nijedna zemlja u ovom trenutku nije otok pred valom fašizacije koji plavi Europu, pa ni ateistička Češka.