Među 347 karikaturista iz 66 zemalja

Damir Novak osvojio prvu nagradu Međunarodne izložbe karikatura

28.05.2021 u 14:31

Bionic
Reading

Hrvatski karikaturist Damir Novak osvojio je prvu nagradu ovogodišnje Međunarodne izložbe karikatura, koja će se zbog pandemije postaviti tek u jesen u Galeriji Klovićevih dvora u Zagrebu.

Izložba se tradicionalno održava u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, a i ove je godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta oko teme stripa, strip junaka i njihovih autora u karikaturi.

Sudjelovalo je 347 karikaturista iz 66 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (35), Hrvatske (23), Kine (21) i Turske (31).

Ove godine žirijem je predsjedao prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, a ostali članovi bili su Marko Šunjić, urednik izdavačke kuće "Fibra", te karikaturisti Predrag Raičević, Nik Titanik i Zdenko Puhin.

Drugu nagradu osvojio je ruski autor Nikolai Vorontcov, a treću turski Cenk Alparslan.

Posebna priznanja dobili su Slawomir Makal iz Poljske, Hule Hanušić iz Austrije, ruski autori Viacheslav Shilov i Valeri Tarasenko te Steffen Jahsnowski-Herschel iz Njemačke.

Organizatori su najavili da će za izložbu biti tiskan i katalog kojeg će dobiti svi selektirani autori, kao i posjetitelji izložbe.