OD NALIVPERA DO MAŠINE

Čime su pisali i pišu poznati književnici

28.08.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Nije tajna to da su velikani pera često osjetljivi na alate uz čiju pomoć stvaraju. Neki od njih imali su prema svojim pisalima gotovo opsesivan ili pak fetišistički odnos. Otkrivamo čime su pisali i pišu autori nekih od najpoznatijih književnih djela

Magazin Flavorwire donosi priču o omiljenim oruđima nekih od najpoznatijih svjetskih pisaca.

Nobelom nagrađeni književnik Ernest Hemingway najradije je pisao služeći se običnom olovkom te istakao da pisanje olovkom ima brojne prednosti.

'Pišete li olovkom, imate priliku tri puta provjeriti hoće li do čitatelja doprijeti poruka koju želite. Prvi put je kada čitate napisano, drugi kada tipkate tekst na pisaćem stroju i treći prilikom finalnog čitanja', kazao je Hemingway.

Bitnik Jack Kerouac preferirao je džepne blokiće i praktične školske teke koje je uvijek imao uza sebe.

Za razliku Hemingwaye i Kerouacove jednostavnosti, Neil Gaiman uvijek koristi nalivpero. Potvrdio je to i u intervjuu iz 2012.

'Počeo sam 1994, kad sam napisao roman 'Stardust'. Želio sam da bude napisan kao što bi to bio da je pisan u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, pa sam kupio veliku bilježnicu i nalivpero Waterman. Bio je to prvi put da sam koristio nalivpero nakon 13. godine. Shvatio sam da uživam u sporom pisanju i svidjelo mi se to što sam morao razmišljati o rečenicama na drugačiji način.'

Gaiman u svojoj zbirci ima više od 60 nalivpera i uživa pisati koristeći svaki put drugo pero. Ovisno o djelu koje piše.

Poput Gaimana, kralj horora Stephen King piše isključivo služeći se nalivperom brenda Waterman. Nakon prometne nesreće pisanje na računalu postalo mu je previše naporno te je otkrio sve čari nalivpera. Ono, kako kaže, usporava cijeli proces pisanja te ga prisiljava da pomno promišlja svaku riječ.

John Steinbeck bio je ovisan o običnoj grafitnoj olovci, a najviše je volio poznate olovke Blackwing.

Još od 1963. američki književnik Cormac McCarthy, autor hvaljenih romana 'Cesta' i 'Ovo nije zemlja za starce', piše na pisaćem stroju Olivetti Lettera 32 koji je nedavno na aukciji prodan za 254.500 dolara. Nakon što je na njemu napisao više od pet milijuna riječi i objavio više od dvanaest djela, prijatelj John Miller kupio mu je zamjenski stroj, i to za samo 11 dolara.


J.K.Rowling

Danas multimilijunašica J.K. Rowling, autorica megapopularnog serijala romana o malom čarobnjaku Harryju Potteru, gaji beskrajno jednostavan pristup pisanju. Barem je to bio slučaj prilikom pisanja prvih djela koja je ispisivala kemijskom olovkom na običnom trgovačkom papiru.