'UNSEEN' NA JUGU HRVATSKE

Cavtat dobio svoj filmski festival koji nadomješta nepostojanje kino-prikazivača

25.09.2017 u 10:39

Bionic
Reading

'Unseen' je filmski festival osmišljen da stanovnicima Cavtata i njegovim posjetiocima ponudi nešto drugačiji filmski i festivalski program i pokuša nadomjestiti nepostojanje kino-prikazivača u ovom mjestu. Tako će se projekcije filmova odvijati na različitim lokacijama u javnom prostoru Cavtata, uz zatvorene prostore poput Doma kulture i Kuće Bukovac, a festival organiziraju Karla Crnčević, Mila Pavićević i Orsat Franković

Festival se otvara u srijedu 27. rujna projekcijom filmova Kino Otok hrvatskog redatelja Ivana Ramljaka i Friedenshöhe njemačke redateljice Josephine Ehlert, a uz spomenute filmove, Unseen nudi nekoliko programskih cjelina.

Selekcije mladih autora/ica iz Hrvatske i šire regije - 12 je kratkih dokumentarnih, igranih i animiranih filmova filmskih autora i autorica mlađih od 35 godina. Ovim programom se potiče afirmacija i razmjena audiovizualnog stvaralaštva mladih autora i autorica koji tek ulaze u svijet filma. Filmovi će biti prikazani na lokacijama u javnom prostoru.

Off-program nudi izbor recentnih kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova domaćih i stranih autora.

Iz Off-programa organizatori festivala izdvajaju dvije projekcije animiranog filma Ježeva kuća, redateljice Eve Cvijanović te dokumentarni film Of because who I am čiji će redatelj Benjamin Cantu koji gostuje na festivalu.

Program Gosti festivala posvećen je festivalskim partnerima i gostima. Prve prve godine to su Restart iz Zagreba, Dokufest iz Prizrena te umjetnički duo SIMKA iz Švedske. Restart će predstaviti selekciju filmova nastalih u sklopu njihove Škole dokumentarnog filma, a o radu ove organizacije, njihovim edukacijskim programima i produkcijama govorit će redatelj Igor Bezinović. Razgovarat će i s producenticama jednog od najznačajnijih filmskih festivala u ovom dijelu Europe – Dokufesta u Prizrenu, Albom Çakalli i Lindom Llulla Gashi koje će nam predstaviti njihovu selekciju kratkih dokumentarnih filmova. Simon Häggblom i Karin Lind čine umjetnički duo SIMKA iz Švedske i oni će u sklopu festivala predstaviti seriju svojih kratkih eksperimentalnih filmova.

Festivalski dani završavat će muzičkim programom. Tijekom prvog izdanja Unseena zabavljat će se uz DJ OSOBNA! a.k.a. Davora Sanvincentija, zagrebački funk/soul band Dementronomes, latvijskog DJ-a Martinsa Rokisa te Keitha M. Thomsona & The Penny Black Remedy koji su s nama zadnju večer festivala.