'MALIŠAN' I 'GENRAL'

Buster Keaton i Charlie Chaplin u programu Fil(m)harmonije

19.10.2015 u 16:49

Bionic
Reading

I ove jeseni i zime u kinu Europa uživat ćemo u spektakularnim projekcijama najvećih filmskih ostvarenja iz nijeme ere praćenih orkestralnom pratnjom Zagrebačke filharmonije! Na ukupno 14 izvedbi od početka studenog pa sve do kraja ožujka, uz uživo odsvirane taktove filmske glazbe, gledat ćemo nezaboravne scene iz kultnih ostvarenja Bustera Keatona i Charlieja Chaplina

Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija već četvrtu sezonu zaredom u kinu Europa pripremaju nezaboravno iskustvo za sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i za sve druge željne audiovizualnih senzacija kakve neće često imati prilike doživjeti! Jedni od najvećih kinematografskih klasika iz ere nijemog filma, 'Mališan' (The Kid) Charlieja Chaplina i 'General' (The General) Bustera Keatona, prikazat će se na ukupno 14 projekcija tijekom nadolazeće jeseni i zime, koje će glazbenom izvedbom popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. Premijerne projekcije očekuju vas 5, 6. i 7. studenog, nakon čega će uslijediti reprizne izvedbe 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka. Na svaki od navedenih datuma održat će se jedna projekcija 'Mališana' (s početkom u 18.30 sati) i jedna projekcija 'Generala' (u 20.30 sati).

'Mališan' Charlieja Chaplina, jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, prati priču o Skitnici, jednom od najpoznatijih likova s celuloidnih vrpci svih vremena. Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golem hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom Chaplinove karijere. Keatonovo najdraže vlastito ostvarenje – 'General' – veliki je Orson Welles nazvao 'najvećom komedijom, najvećim filmom o Građanskom ratu i možda najvećim filmom ikada snimljenim', a uživa kultni status i nalazi se na svim ljestvicama najboljih filmova u povijesti. Buster Keaton, uz Charlieja Chaplina, najveći je američki predstavnik nijemog filma, popularno nazivan i 'Velikim kamenim licem' zbog prepoznatljivo bezizražajnog lica lišenog mimike.

Program 'Fil(m)harmonija' od samoga je početka praćen iznimno snažnim interesom publike koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je prisustvovalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: 'Nosferatu' F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), 'Krstarica Potemkin' Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te 'Cirkus' Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.). Misiju postavljanja najznačajnijih i svima poznatih dugometražnih klasika s početaka svjetske kinematografije na platno kultnog zagrebačkog kina u Varšavskoj 3 preuzeli su Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija kako bi ova ostvarenja publici predstavili na najpotpuniji mogući način, spojem dviju umjetnosti – filmske i glazbene!

Dopustite da vas čarobni spoj vrhunske glazbe i filma odvede na vremensko putovanje u eru nijemoga filma!

Svoje ulaznice po cijeni od 60 kuna za pojedinu projekciju možete nabaviti na blagajni kina Europa, a sve dodatne informacije potražite na web-stranici kina Europa: www.kinoeuropa.hr.

Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.