REŽIJA BORISA LIJEŠEVIĆA

'Blue Moon' Damira Karakaša premijerno u kazalištu Kerempuh

29.10.2018 u 09:24

Bionic
Reading

Predstava 'Blue Moon', adaptacija istoimenog romana Damira Karakaša, premijerno je postavljena u nedjelju u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh u režiji Borisa Liješevića

U Karakaševom dijelom autobiografskom romanu iz 2014. glavni lik autorov je alter ego, fanatični rockabilly iz ličke provincije i propali zagrebački student Čarli koji stanuje stanuje u studentskom domu kod Džamije, popularnoj Moši. Preživljava radeći povremene studentske poslove, budući da mu otac već odavno ne šalje novac, a vrijeme provodi u besciljnom tumaranju gradom. Jedini mu je prijatelj Džimi, s kojim dijeli dobro i zlo i izlazi u klub Kulušić, gdje je petak rezerviran za rockabilly večer, kada glazbu u programu 'Blue Moon' pušta Tomo Ricov.

Taj autentični podatak iz biografije Zagreba Karakaš miješa s osobnom biografijom svojeg glavnog protagonista, opterećenom traumatičnim obiteljskim nasljeđem obilježenim odnosom s nasilnim ocem, nemilosrdnom zaostalom sredinom iz koje je potekao, te obiteljskom, ali i seoskom ustaškom prošlošću.

Protutežu toj 'provincijskoj' zaostavštini Čarli nalazi u Eli, urbanoj zagrebačkoj djevojci s kojom započinje ozbiljnu vezu, sve dok ih oboje, kao i sve ostale protagoniste te tople ljudske drame, ne zatekne predratno stanje koje na ulice ponovno pripušta ljude u crnom iz Čarlijevih dječjih noćnih mora.

Glavnu ulogu u predstavi ima Rakan Rushaidat, njegovog prijatelja Džimija glumi Filip Detelić, a Elu Mirela Videk Hranjec. Glume još i Jerko Marčić, Branka Trlin, Vilim Matula i Marko Makovičić.