dani grafike

Bio je prvi hrvatski grafičar: Izložba Andrije Medulića u osječkom MLU

07.08.2023 u 10:43

Bionic
Reading

U osječkom Muzeju likovnih umjetnosti početkom rujna otvorit će se izložba 'Andrija Medulić Schiavone - grafički genij manirizma', na kojoj će prvi put javnosti biti predstavljen objedinjen prikaz umjetničkog dometa autora kojega struka smatra prvim hrvatskim grafičarom

Kako ističu u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti (MLU), s obzirom na to da se ove godine obilježava 460 obljetnica smrti Andrije Medulića odlučili su da se predstaviti njegovo stvaralaštvo u okviru manifestacije Dani grafike, koja je posvećena isključivo grafičkoj umjetnosti i kojoj je cilj popularizacija umjetničkog tiska i grafike među muzejskom publikom.

Kustos osječkog MLU-a Ivan Roth napominje da su izložbu odlučili organizirati poglavito zbog Medulićeve važnosti, ne samo na nacionalnoj ili europskoj, nego i na globalnoj razini, kada je u pitanju razvoj grafičkih tehnika i grafičkog tiska.

Podsjeća da je Medulić rođen početkom 16. stoljeća na zadarskom području, koje je tada bilo pod upravom Venecije, te da je značajan jer je etablirao grafiku na području Venecije.

Poseban je po tome što je koristio puni potencijal grafičkih tehnika, i nije se ograničavao samo na ustaljena pravila i šablone grafičkog tiska iz toga vremena, nego je pomicao granice toga stvaralaštva i eksperimentirao s tom tehnikom, koju je doveo do umjetničke razine, koja nije bila obrtnički proizvod, nego uistinu umjetnički rad, objasnio je Roth.

Stoga, smatra Roth, nije uopće neobično što jedan od velikana mletačkog slikarstva Tintoreto, spominje Medulića kao jednoga od svojih uzora.

Građa za izložbu posuđena iz privatne kolekcije iz Salzburga, 23 lista iz bečke Albertine

Zanimljivo je da je i Rembrandt, koji je jedan od velikana grafičke umjetnosti, bio pod njegovim utjecajem, pa ćemo stoga na izložbi imati i jednu Rembrandtovu grafiku, iz zbirke zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kao komparativni materijal, istaknuo je Roth.

Izložba će, napominju u osječkom MLU, primarno biti fokusirana na grafički opus Andrije Medulića, ali će biti izloženo i nešto njegovih ulja na platnu, kao komparativni materijal.

Imat će ukupno više od 130 predmeta, koji su svi posuđeni, jer osječki MLU u svome fundusu nema djela Andrije Medulića.

Dio je građe, objašnjava kustos, posuđen od nacionalnih baštinskih ustanova kao što su Kabinet grafike HAZU, zbirka Baltazara Bogišića HAZU, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a osim njih velik dio posuđen je iz bečkog muzeja Albertine, Kunsthistorisches muzeja u Beču, Francuske nacionalne biblioteke u Parizu, Nacionalne pinakoteke iz Bologne, a glavnina izložbe dolazi iz jedne privatne kolekcije iz Salzburga.

U pripremama za izložbu uspostavljena je suradnja s bečkim muzejom Albertina, koji posjeduje najveću svjetsku zbirku grafike, a iz koje dolaze 23 grafička lista Andrije Medulića, napominje Roth.

Prvi put objedinjeni prikaz Medulićeve grafičke umjetnosti

Ističe kako će sada prvi put publika moći vidjeti objedinjeni prikaz grafičke umjetnosti Andrije Medulića, jer je 2016. u Muzeju Correr u Veneciji bila organizirana izložba o njegovu životu i djelu, ali se temeljila na prezentaciji njegova slikarskog rada.

Mi se ovdje fokusiramo na njegove domete u grafičkom i umjetničkom tisku, pa je to doista jedinstvena prilika da će se, 500 godina nakon što su te grafike nastale, moći objedinjeno vidjeti u Osijeku, naglašava Roth.

Izložba će za javnost biti otvorena od 8. rujna do 3. prosinca, voljeli bismo da bude još više vremena u muzeju, i da je vidi što više ljudi, ali zbog osjetljivosti građe na papiru, koja, kada je izložena svjetlosnom zagađenju puno brže propada, ne možemo držati predmete dulje od tri mjeseca, jer svaki mjesec dana izloženosti svijetlu znači godinu dana njihova držanja u mraku.

Svi predmeti koje posjetitelji budu vidjeli na izložbi, nakon njezina zatvaranja, iduće tri godine bit će u apsolutnom mraku te nedostupni za bilo kakvo istraživanje ili izlaganje javnosti, istaknuo je kustos osječkog MLU-a Ivan Roth.

Dani grafike jedan od ključnih projekata MLU-a

Ravnatelj osječkog MLU-a Eduard Hudolin nada se da će ova izložba na velika vrata vratiti jedan od ključnih projekata ovoga Muzeja, a to su Dani grafike, koji se održavaju se od 2003. godine.

Smatra kako je ovo najzahtjevnija izložba u povijesti ove ustanove, koju bi bi bilo puno teže realizirati bez partnerstva s bečkim muzejom Albertina, a da je suradnja s takvom ustanovom, koja je najveća svjetska zbirka grafike i crteža, uistinu velika vrijednost.

Publika će na izložbi vidjeti gotovo sve grafičke listove Andrije Medulića, koji to radi stotinjak godina prije službenog začetnika europske grafike Rembrandta, koji u nekim zapisima i navodi kako je u početku puno učio izučavajući grafičku umjetnost Andrije Medulića, ističe Hudolin.

Podsjeća i da je Andrija Medulić imao priliku surađivati sa svim velikanima renesanse i manirizma, kao što su Tizian i Veronese, ali se iz nekog razloga odlučio baviti grafikom i dubokim tiskom, što je u to vrijeme bila inovacija i raritet.

Nikada do sada nisu prikupljeni svi ovi predmeti i objedinjeno ponuđeni na valorizaciju javnosti i struke, i stoga je ovo neočekivano veliki iskorak za osječki MLU. Izložbu će pratiti vrlo opsežan katalog, koji će zapravo biti monografija, i što će biti polazišna osnova za izučavanja Medulićeva umjetničkog stvaralaštva bilo gdje u svijetu, poručuje ravnatelj Hudolin.

Autori izložbe su istaknuti stručnjaci za umjetnost ranog novog vijeka, dr. Achim Gnann iz bečke Albertine i dr. Milan Pelc iz zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti, a kustos Ivan Roth iz osječkog MLU-a.

Pokrovitelj izložbe je Vlada RH, a veliku potporu u organizaciji izložbe dala je Osječko-baranjska županija, koja je osnivač osječkog MLU-a, napominju u ovoj muzejskoj ustanovi.