MONOGRAFIJA LUNA

Biblijski vrt Andriane Škunce

03.12.2013 u 14:40

  • +4

Andriana Škunca

Izvor: Promo fotografije / Autor: Andriana Škunca

Bionic
Reading

"Biblijski vrt, Sveta zemlja lunjskih maslina", poznate pjesnikinje i fotografkinje Andriane Škunca, slikovita je kronika i zbirka zapisa nastalih tijekom pješačenja kroz mistične krajolike autohtonih maslinika u Lunu na otoku Pagu

Pohodeći maslinike Andriana Škunca opisuje kako se pred njom postupno otvarala nutrina toga prostora, i kako su joj postale sve jasnije riječi po kojima je maslina stablo s dušom.

"Škunca je neprijeporna, antologijska pjesnikinja, i pred nama je knjiga koju krasi stanovita prožetost teksta i slike, slike i teksta - ona zahtijeva meditaciju. S druge strane, to je, pak, sinteza iskonske zavičajnosti, tu svaki namjerno snimljeni kamen, krajolik ili životinja, odjednom postaje spomenik", zapisao je akademik Nikica Petrak u povodu poetske monografije "Biblijski vrt, Sveta zemlja lunjskih maslina" koja je promovirana u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Ove su fotografije, ili bolje je reći svjetlopisi, prožete oporom ljepotom koja odražava iskonsku snagu maslina i otočkog kamenjara. Mogu podsjetiti na vjekovne spone života i na neuništivu snagu maslinskog arhipelaga Luna koji već stoljećima odolijeva razornoj buri, silovitim neverama, žestokim udarima juga i ljetnim žegama.

Svaka od fotografija u ovoj knjizi nastala je kao osobita maslinska poruka, kao znak utisnut u pejzaž, protkana je tragovima snažnih elementarnih sila, ali i mistikom lunjskoga maslinika kojeg već zovu čudom Sredozemlja.

Ova poetska monografija, u art opremi vrsnog dizajnera Luke Gusića, podjednako je otvorena i senzibilitetu današnjeg čovjeka, te može značajno doprinjeti želji i planovima Lunjana i poglavarstva Grada Novalje, da ovaj jedinstveni maslinik, postane svjetski brend, jer ga već sad nazivaju osmim svjetskim čudom.