DOĐITE I VI

Besplatne izložbe, piće i prijevoz u Noći muzeja

28.01.2010 u 09:44

Bionic
Reading

U ovogodišnjoj Noći muzeja, koja će se održati 29. siječnja u više od 40 gradova, sudjelovat će više od stotinu muzeja, galerija i srodnih institucija, a očekuje se i rekordan broj posjetitelja za koje se pripremaju brojna iznenađenja

U organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva Noć muzeja održava se od 18 sati do jedan sat iza ponoći, a ulaz u muzeje koji sudjeluju u akciji bit će besplatan. Najbogatiji program očekuje Zagrepčane.

Ivan Meštrović u interpretaciji grafitera u Atelijeru Meštrović

Muzej suvremene umjetnosti prvi put će Noć muzeja obilježiti u novoj zgradi. Osim stalnog postava, Zbirke u pokretu i retrospektivne izložbe Aleksandra Srneca 'Prisutna odsutnost', posjetitelji će imati prilike besplatno uživati u predstavi 'Okovani Galileo' u dvorani Gorgona i poslušati koncert grupe Bambi Molesters.

U Arheološkom muzeju uz stalni postav Pretpovijesna, Egipatska, Antička i Numizmatička zbirka, moći će se razgledati i izložbe 'Sin boga Sunca' i 'Tajne egipatskih mumija' te će biti održana prigodna radionica za najmlađe po nazivom 'Budi Indiana Jones'.

Za poklonike ulične umjetnosti, tu je međunarodna izložba 'Na dasci/Atelijer Meštrović & Street art' u Atelijeru Meštrović, koja donosi djela Ivana Meštrovića u interpretaciji grafitera.

Retrospektivna izložba Ivice Bednjanca, jednog od najproduktivnijih hrvatskih crtača stripa, moći će se pogledati u Klovićevim dvorima kao i izložba 'Zagovori svetom Tripunu – Umjetničko blago Kotorske biskupije'.

Osim velike izložbe 'Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja' u društvu Bućanovih 'Žar ptica', posjetitelji MUO-a u 21 sat imaju prilike sudjelovati u performansu umjetnika Dalibora Martinisa, koji će izvesti simbolično spuštanje bannera za stradale na Haitiju i time projektu Noć Muzeja dati svjetski predznak.

Andy Warhol u Muzeju za umjetnost i obrt

Iz programa zagrebačkih muzeja, izdvajamo i izložbu 'Zagreb-Munchen: Hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti' u Umjetničkom paviljonu te dinamičan performans Tomislava Kozarčanina – Tontorina koji će izvesti žongliranje diabolom i lopticama, akrobatiku vatrom, na istome mjestu.

Program Noći muzeja u Muzeju grada Zagreba odvijat će se u sklopu projekta Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive. Uz studijsku izložbu o povijesti i industrijskom nasljeđu i projekcija dokumentarnih filmova, u tvorničkom krugu Zagrebačke pivovare u Ilici 222 posjetiteljima će se dijeliti besplatno pivo.

Uz razgledavanje stalnog postava, noć u Muzeju Mimara proteći će u znaku glazbe uz koncerte Zbora HRT-a i Tončija Bilića.

Bogat program čeka i Splićane, za koje je ovo ujedno i prva godina da se realizaciju projekta uključio i Grad Split. U Galeriji Meštrović uz razgledavanje umjetnikovih djela posjetitelji će imati prilike čuti i doživjeti uprizorenje Meštrovićevih razmišljanja.

U Muzeju grada Splita na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma 'Meštar Ivo Lipanović – neobični drvodjelac', a u Staroj gradskoj vijećnici posjetitelji mogu razgledati Izložbu '30 godina Splita na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne baštine'.

Iz osječkog muzejskog programa izdvajamo izložbu Davora Vrankića, umjetnika čiji radovi plijene pozornost širom svijeta, pod nazivom 'Dozvoli da te učinim stvarnim-let me make you real' u Galeriji likovnih umjetnosti. Izložbu će oživjeti performans s pantomimičarima, a po zatvaranju posjetitelje čekaju svježa peciva.

I ove godine priprema se besplatan prijevoz za posjetitelje

Noć muzeja u Samoboru proteći će u znaku karikature i maskenbala s međunarodnom izložbom karikatura na temu Fašnika u Samoborskom muzeju, a Rijeka će biti u znaku znanosti s izložbama u Prirodoslovnom muzeju i Znanstveno-tehnologijskom parku sveučilišta. U riječkom MMSU moći će se pogledati svjetlosna instalacija 'Latency' Ivane Franke, te multimedijalni VJ-ing Lole.kee.boleka i DJ-a Miće Mace.

Zanimljivo je da se ove godine u projekt uključio i mali muzej u Dobrinju na otoku Krku u kojemu će se program održati od 17 do 21 sat.

Osim kulturnih sadržaja, u Noći muzeja sudjelovat će kafići i restorani, koji najavljuju besplatne usluge i produljeno radno vrijeme, a u Splitu i Zagrebu autobusni prijevoz odvijat će se prema prilagođenom rasporedu.