ČAROLIJA IZRAELA U ZADRU

Barak Marshall ponovo u Hrvatskoj

17.07.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Inovativan spoj plesa, glazbe, elemenata opere i smijeha u svjetski poznatoj izvedbi 'Rooster', koreografa Baraka Marshalla i u koprodukciji plesnog centra Suzanne Dellal i Izraelske opere, zasigurno će oduševiti ovaj utorak u 22 sata sve gledatelje na Forumu u gradu Zadru

Riječ je o uistinu zanimljivom i neobičnom komadu koji izvodi 12 vrsnih plesača u vrhunskoj tjelesnoj formi s opernom pjevačicom Liliom Gretsovom. 'Rooster' ili pijetao, na hebrejskom 'Gever', istovremeno znači i muškarac, koji je u ovoj predstavi tih, povučen i ljubazan, no nitko ne obraća pozornost na njega, pa tako nitko neće niti primijetiti kada umre. Marshall želi prenijeti poruku kako postoji samo jedan život te ga moramo uzeti čvrsto u svoje ruke i ispuniti sve želje i zacrtane ciljeve. 'Roostera' opisuje istovremeno kao divljeg i ranjivog.

Kazalište, opera i ples u predstavi postaju zavisni nerazdvojni elementi, a 'Rooster' svojim umjetničkim izražajem podsjeća na grčku mitologiju, Beckettovo djelo 'U iščekivanju Godota', priče iz Biblije i kratku priču izraelskog pisca Y. L. Peretza 'Bontsche the Silent'.

Tema djela ispričana je kroz nastup dvanaest plesača - Yoav Greenberg, Gavriel Spitzer, Efrat Levy, Idan Porges, Shiran Sharabi, Inabr Nemirovsky, Illana Bellahsen, Harel Kay, Adar Riklis, Amar Yitzhak, Liron Ozeri, Inbal Shahar - koji su puni energije i eksplozivnosti te priču prenose putem pokreta publici. U pokretima se, kao lajtmotiv cijele predstave, koriste sitni pokreti ruku plesača koji umjesto glasa simuliraju njihove riječi te vode radnju od početka do kraja djela s različitom dinamikom prema završnom vrhuncu.

Barak Marshall je američki koreograf i pjevač, sin proslavljene jemenske umjetnice Margalit Oved koja je na sina prenijela žar spram plesa, glazbe i kazališta. Svoju karijeru započinje u Americi, no vraća se u Izrael gdje postaje najinovativniji koreograf i plesač koji kombinira elemente folklora, pogotovo utjecaja Mizrahi kulture u kojoj je i sam bio odgajan te modernog izražaja. Uz 'Rooster' Marshall je svjetski poznat i po djelu 'Monger'.