HNK

Baletni gala koncert s međunarodnim zvijezdama sinoć je zadivio zagrebačku publiku

10.11.2022 u 14:16

Bionic
Reading

Baletni gala koncert izveden na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pružio je publici jedinstven umjetnički doživljaj kakav se dugo nije mogao vidjeti, u kojemu su nastupila neka od najpoznatijih svjetskih baletnih imena današnjice uz soliste i ansambl zagrebačkoga Baleta i Orkestar Opere pod ravnanjem maestra Srbe Dinića

Zvijezda baletne gale bio je jedan od najcjenjenijih baletnih umjetnika današnjice Roberto Bolle koji je nastupio u dvije točke: u pas de deuxu L‘Altro Casanova u koreografiji Gianluce Schiavonija na Vivaldijevu glazbu koji izvodi s Virnom Toppi, primabalerinom milanske Scale te u solo izvedbi In Your Black Eyes koju je koreografirao Patrick de Bana na skladbu Rain in Your Black Eyes Ezia Bossoa.

Ovacije za plesača koji je interpretirao sve najveće uloge klasičnoga i neoklasičnoga baletnog repertoara na najvažnijim svjetskim baletnim scenama, nisu izostale. Uz goste iz inozemstva, poznate svjetske plesače Nicolettu Manni, Timofeja Andrijashenka, Tatianu Melnik i Baktiyara Adamzhana nastupile su i domaće baletne zvijezde i plesači Baleta HNK u Zagrebu predvođeni Takuyom Sumitomom, Ivom Vitić Gameiro, Guilhermeom Gameirom Alvesom, Natalijom Kosovac te Anamarijom Marković.

Baletni gala koncert Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK press

Program je zatvorio spektakularan valcer iz Masquerade Arama Hačaturjana u koreografiji talijanskog umjetnika i koreografa Massimiliana Volpinija.

"Želja i ideja Baletnoga gala koncerta bila je pružiti publici poseban umjetnički doživljaj te staviti domaće umjetnike u svjetski kontekst, jer je razmjena iskustava s kolegama koji dolaze sa svjetskih pozornica iznimno motivirajuća za sve nas i predstavlja odličan poticaj predstojećoj sezoni," rekla je v. d. ravnateljice Baleta Mihaela Devald Roksandić.