KULT LIČNOSTI

Balet o životu Huga Chaveza hit u Venezueli

01.12.2014 u 07:50

Bionic
Reading

U Venezueli, u uglednom tetaru Teresa Carreno, postavljen je balet o životu pokojnog predsjednika Huga Chaveza. Libreto je nastao prema anegdotama koje je Chavez pričao u svojem popularnom televizijskom showu 'Alo Presidente'

Hugo Chavez je prošle godine umro u 59. godini života od raka, ali njegova legenda – barem u rodnoj mu Venezueli – živi i dalje. Chavez je bio predsjednik Venezuele od kraja devedesetih do svoje smrti, s time da je nakratko bio i protjeran iz zemlje tijekom državnog udara koji su sponzorirali Amerikanci, a poznat je kao kontroverzna politička figura. S jedne strane je izvukao mnoge stanovnike Venezuele iz najgoreg siromaštva, dok je s druge optuživan za nedemokratske metode u borbi protiv političkih protivnika. Doduše, pobijedio je na svakim izborima na koje je izašao.

Chavez je tijekom svoje populističke vladavine imao i svoju redovitu emisiju uživo na venezuelanskoj televiziji, megapopularnu 'Alo Presidente', tijekom koje je znao i po nekoliko sati objašnjavati svoje političke poteze, primati pozive gledatelja, držati govore protiv političkih protivnika u zemlji i izvan nje, s time da je najbolje fore ispaljivao na račun američkog predsjednika Georgea W. Busha. No Chavez je na 'Alo Presidente' pričao i o svojem siromašnom djetinjstvu i karijernom usponu u vojsci, a iz tih priča je sada u Caracasu postavljen na scenu balet posvećen životu pokojnog voljenog predsjednika.


Balet je nazvan 'Od prodavača šećerne vate do osloboditelja', a prethodio mu je veliki posao skupine kubanskih novinara, koji su odgledali doslovce tisuće sati Chavezovih nastupa na 'Alo Presidente' da bi izdvojili priče o životu venezuelanskog lidera. Balet tako prati Chavezovo odrastanje u siromašnoj pokrajini Barinas, gdje je kao dječak preživljavao prodajući šećernu vatu (otuda naziv predstave) te njegov razvoj u 'vođu borbe venezuelanskog naroda', kako se kaže u službenoj najavi.

U izvedbi baleta sudjeluje oko 40 umjetnika, a predstava uključuje i video radove, muziku uživo i cirkuske akrobacije, javlja Guardian, koji ironično dodaje kako Chavez za života 'ipak nikad nije viđen u tajicama'. Balet započinje snimkom Chavezova glasa koji kaže da je život 'započeo kao sjemenka koja je pala na tvrdo tlo', a nakon toga na scenu izlazi balerina koja simbolizira Majku zemlju. Tijekom predstave se može čuti još Chavezovih izjava, a iza plesača se projiciraju najvažniji momenti iz novije venezuelanske povijesti.

Kritičari su podijeljeni u svojim ocjenama baleta o životu Huga Chaveza. Jedni ga hvale, a drugi kažu da je riječ o propagandnom djelu koje mitologizira pokojnog predsjednika.

S obzirom na sličnosti između pokojnog Chaveza i predsjednika Franje Tuđmana (vojna karijera, komunistička ideologija, autoritarno vladanje i smrt od raka, da nabrojimo samo neke), bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi izgledao balet o Tuđmanovom životu. Za početak, vjerojatno bi bio pun raznobojnih vragova.

Balet o Hugu Chavezu