PROPAGANDNI RAT

Asterixu se pridružuje lik inspiriran Julianom Assangeom

15.10.2015 u 15:16

Bionic
Reading

U novom izdanju čuvenog stripa Asterix i Obelix, koji će svjetlo dana ugledati 22. listopada, Gali će u borbi protiv svojih rimskih neprijatelja početi koristiti i propagandni rat u kojem će im pomoći lik inspiriran osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom

'Asterix i nestali Scroll' 36. je epizoda Asterixa i drugo izdanje popularnog serijala u kojem tekst potpisuje Jean-Yves Ferri, a ilustraciju Didier Conrad. Ovaj je suautorski dvojac prije dvije godine objavio epizodu 'Asterix i Pikti', prvu koju ne potpisuje nijedan od originalnih tvoraca (Rene Goscinny i Albert Uderzo).

'Središnja je tema novog nastavka istinitost i kontrola informacija te njihovo dramatično poimanje', rekao je karikaturist Conrad.

Autori otkrivaju da su kreirali nekoliko novih likova za koje su inspiraciju pronašli u stvarnim osobama. Jedan od njih je publicist Jacques Seguela, savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda čiji se karakter idealno uklopio u lik Cezarovog savjetnika u sjeni.

Široj publici poznatiji će biti novi lik novinara inspiriran Julianom Assangeom koji je objavom tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata 2010. prouzročio jednu od najvećih afera s curenjem informacija u povijesti SAD-a.

'Conrad je želio da taj lik fizički podsjeća na Assangea, a iako ne možemo reći da se stvarno radi o njemu, ne može se pobjeći od činjenice da se radi i o istom tipskom liku', kaže autor teksta Ferri.