uspjeh mlade redateljice

Antoneta Alamat Kusijanović nominirana za nagradu Američkog udruženja redatelja

13.01.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Za svoj dugometražni igrani prvijenac 'Murina', Antoneta Alamat Kusijanović nominirana je za nagradu Američkog udruženja redatelja, DGA Awards, koje će se dodijeliti 18. veljače u Los Angelesu

Uz hrvatsku redateljicu u kategoriji najbolje režije dugometražnog prvijenca još su Alice Diop ("Saint Omer"), Audrey Diwan ("Događaj"), Charlotte Wells ("Aftersun") i John Patton Ford ("Emily the Criminal").

Za najbolju režiju dugometražnog filma nominirani su Todd Field ("Tár"), Joseph Kosinski ("Top Gun: Maverick"), Daniel Kwan i Daniel Scheiner ("Sve u isto vrijeme"), Martin McDonagh ("Duhovi otoka") i Steven Spielberg ("Fabelmanovi").

Pobjednici će biti objavljeni na svečanoj dodjeli 18. veljače u Beverly Hilton Hotelu u Los Angelesu, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Američko udruženje redatelja, koje ima preko 18 tisuća članova, ove godine 75. put dodjeljuje svoje nagrade koje su među najprestižnijima u tzv. američkoj sezoni nagrada koja kulminira dodjelom Oscara. Samo se sedam puta dosad dogodilo da dobitnik DGA nagrade za režiju nije pobijedio i u kategoriji najbolje režije na Oscarima.

  • +9
Prizori iz filma 'Murina' Izvor: Promo fotografije / Autor: MARIO TOPIC, promotivne fotografije

"Murini" je to šesta nominacija za nagrade američkih strukovnih udruga - bila je nominirana u tri kategorije za Independent Spirit Awards neprofitne organizacije Film Independent, za najbolji debitantski dugometražni film, najbolju izvedbu glumice u usponu (Gracija Filipović) i najbolju kameru (Hélène Louvart).

Imala je i dvije nominacije za Gotham Award koji nezavisnim ostvarenjima dodjeljuje Gotham Film & Media Institute, za najboljeg redatelja debitanta i najbolju glumačku nadu, koju je Gracija Filipović i osvojila.

Film je svjetsku premijeru imao 2021. na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Zlatnu kameru za najbolje debitantsko ostvarenje.

Izvor: Društvene mreže

Dosad je prikazan na više od 60 festivala i osvojio preko 20 priznanja i nagrada, među ostalim, u Hamptonsu i Les Arcsu te godišnju nagradu "Vladimir Nazor" Ministarstva kulture, Nagradu "Breza" za najboljeg debitanta, Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu (Danica Ćurčić) i Zlatna vrata Pule na Pulskom filmskom festivalu.

Gracija Filipović osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.