BBC & OPEN UNIVERSITY

Animirani kratkiši nude odgovore na filozofska pitanja

22.02.2015 u 11:04

Bionic
Reading

BBC je u suradnji s Open Universityjem izradio seriju kratkih animiranih filmova pod naslovom 'A History of Ideas'. Znatiželjna publika ubuduće može na YouTubeu u minutu i pol dobiti odgovore na filozofska pitanja poput toga što John Locke misli o pitanju identiteta, a što Marx piše o otuđenju

Kako dolazi do otuđenja radnika u kapitalističkom sistemu, kako uopće možemo definirati čovjeka, koji je odnos sjećanja i morala i kako nastaje osobni identitet? Na takva i slična pitanja odgovore nudi filozofija, no za one koji nemaju vremena posvetiti se čitanju obimnih filozofskih traktata, na raspolaganju su zato pametno osmišljeni i sažeti animirani crtići na temu 'Povijest ideja', koje su zajedno izradili BBC i Open University.

Tekstove za animirane kratkiše, koji traju oko minutu i pol - dvije, napisao je britanski filozof Nigel Warburton, dok je za vizualni element zadužen poznati animator Andrew Park.

John Locke

Glas koji se čuje u filmićima koji čine ovaj serijal pripada, pak, Gillian Anderson, nekoć agentici Dani Scully u popularnoj seriji 'Dosjei X', koja savršenim britanskim naglaskom i odgovarajućim autoritetom objašnjava koncepte poput ženske ljepote u filozofiji Simone de Beauvoir ili sublimnog kod Edmunda Burkea

Karl Marx

U svakom od videa nudi se i posredni odgovor na pitanje što ljude čini ljudima te su zamišljeni kao uvod u kompleksniju filozofsku tematiku, ali i poticaj na raspravu o životu, svemiru i ostalome.