OD 1960. DO DANAS

Američka grafika u Dubrovniku

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 11.09.2009 09:02
  • Objavljeno 11.09.2009 u 08:50
americka_grafika

americka_grafika

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Branimir Kvartuc

Izložba 'Američka grafika od 1960. do danas' otvorena je u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku

Izbor je to radova najznačajnijih američkih umjetnika u posljednjih 50-tak godina, koje, uz snažne umjetničke osobnosti, povezuje i činjenica da grafički medij zauzima važnu ulogu u njihovom stvaralaštvu.

Izložba je ostvarena u suradnji s Grafičkom zbirkom ETH Zuerich (Graphische Sammlung der Eidgenoessische Technische Hochschule Zuerich) i njezinim direktorom Paulom Tannerom koji je i nazočio otvorenju u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.

Izloženi su najkvalitetniji radovi američke umjetnosti u mediju grafike, rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Antun Maračić. Riječ je o 143 djela 29 autora koji zastupaju sve dominantne stilske smjerove druge polovine 20. stoljeća te početka 21. stoljeća.

Apstraktni ekspresionizam predstavljaju Mark Tobey, Sam Francis, Robert Motherwell, Kimber Smith, Joan Mitchell i drugi.

Predstavnici pop-arta su Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Alex Katz, Richard Artschwager

Prisutni su i najveći protagonisti minimalističke i konceptulalne umjetnosti kao što su Donald Judd, Sol LeWitt i John Baldessari.

Uključeni su i autori rođeni 40-tih i 50-tih godina 20. stoljeća, koji su danas ključna imena američke suvremene umjetnosti na prijelazu dvaju stoljeća: Robert Gober, Fred Sandback, Karen Kilimnik, Matt Mullican, Raymond Pettibon, James Turrell, Christopher Wool i drugi.

Osim uvida u specifičnosti američke scene, odnosno u umjetnost njezinih najsjajnijih aktera, izložba grafike omogućuje i uvid u sličnosti i veze američke i europske umjetnosti. Naime, mnogi važni američki autori su, ili različitim utjecajima ili boravkom, bili vezani uz europsku scenu.

Posljedica tih komunikacija je i litografska grafička mapa '1 c Life', nastala 1964. godine, čiji je dio predstavljen i na ovoj izložbi. Autor mape je pjesnik i slikar Walasse Ting, a u njezinu sadržaju, uz djela brojnih američkih umjetnika (među kojima Sama Francisa,Claesa Oldenburga, Joana Mitchella i Mela Ramosa) su i djela i europskih suvremenika - Alana Daviea, te slikara grupe CoBrA - Pierrea Aleshinskya, Asgera Jorna i Karela Appela

Izložbu 'Američka grafika od 1960. do danas' omogućili su Grad Dubrovnik, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država iz Zagreba te Miloš Glavurtić koji je i suradnik u organizaciji izložbe.

Izložba je otvorena do 1. studenoga ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi