'LIFE Of the JOURNEY'

Ai Weiwei u Pragu izlaže zastrašujuću instalaciju nadahnutu krizom čovječanstva

14.03.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Najpoznatiji kineski konceptualni umjetnik i politički aktivist, 61-godišnji Ai Weiwei svojom masivnom instalacijom od 70 metara nazvanom 'Life of the Journey' 17. ožujka otvara veliku izložbu u Nacionalnoj galeriji u Pragu. Riječ je o dosad najvećem djelu jednog suvremenog umjetnika, koje ovaj put dotiče problem migracijske krize

Stvarnost koju živimo glavna je preokupacija umjetničkog izričaja jedinstvenog suvremenog kineskog umjetnika Ai Weiweija. O njoj progovara i svojom najnovijom, ujedno najvećom instalacijom u karijeri 'Life of the Journey', kojom se dotiče velike migracijske krize u posljednje dvije godine. Riječ je o monumentalnom djelu, gumenjaku od 70 metara ispunjenim s 258 crnih figura izbjeglica što će biti izložen ispred praške Nacionalne galerije.

Kako je objasnio, ovom je instalacijom htio naglasiti da migracijska kriza čini najveću podjelu u današnjem društvu na 'nas' i 'njih'. O tome će govoriti i njegov dokumentarac koji trenutno snima, a premijera se očekuje krajem ove godine.

'U ovim nesigurnim vremenima više od svega trebamo toleranciju i međusobno povjerenje, inače će se naše društvo suočiti s još većom krizom. Ne postoji migracijska kriza, postoji samo kriza čovječanstva', poručio je Weiwei, slikovito opisavši trenutak u kojem je odlučio svoje veliko istraživanje o migracijskoj krizi pretočiti u umjetničko djelo.

'Kad sam prvi put došao na Lezbos, pronašao sam polupotopljeni brod. Otišao sam do njega i sjedeći tamo potpuno sam pokušavao ući u kožu ljudi koji se nađu sami na brodu, nezaštićeni poput lista na sredini jezera. Na brodu sam pronašao dječju bočicu za mlijeko i Bibliju. U tom trenutku odlučio sam se na istraživanje koje je rezultiralo i mojim najvećim projektom', rekao je umjetnik.

Ai Weiwei - Life of the Journey Autor: youtube

Ai Weiwei je u posljednjih godinu dana posjetio nekoliko izbjegličkih kampova u svijetu, a na izložbi, koja je otvorena do srpnja iduće godine, posjetitelji će moći vidjeti i fotoalbum njegova putovanja.