jabukovac

18. Cash & Carry - Dan otvorenih vrata likovne akademije

12.05.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Osamnaesto izdanje kulturno-likovne i promotivno-edukacijske manifestacije Cash & Carry, koji osim radova studenata likovnih umjetnosti nudi i bogat popratni sadržaj, održat će se u subotu, 13. svibnja u prostoru Akademije likovnih umjetnosti na Jabukovcu

Dan otvorenih vrata umjetnosti Cash & Carry 2023. obuhvaća brojne izložbe kiparstva, slikarstva grafike i primijenjene grafike. Održat će se i humanitarna izložba radova studenata te hommage prerano preminuloj umjetnici Ivi Vraneković (1983.-2011.), po kojoj naziv nosi i jedna od nagrada HDLU-a.

Radovi nastali u sklopu Maratona crtanja 2023. održanog 6. i 7. svibnja također će biti predstavljeni, kao i radovi Centra za autizam Zagrebu.

Cash & Carry 2023. nudi i kreativne punktove i posebna događanja, među kojima izložbu prijedloga plakata za ovogodišnje izdanje manifestacije te "Kolekcionart" - gostujuću izložbu digitalne art platforme koja prezentira mlade umjetnike i umjetnice putem koje je moguće radove kupiti direktno uz mogućnost dostave na kućnu adresu.

"Outdoor art - Umjetnost pod suncem" obuhvaća intervencije, izvedbe skulptura, instalacija i objekata u vanjskim prostorima, među kojima i "Zidić" izveden 2022. te zidnu sliku "Friz art".

Dani otvorenih vrata donose i radionice za djecu i odrasle. Dječje radionice "Podno sunca i lišća", "Iznutra na van" i "Puževa kućica" stavljaju djecu pred izazove ravnoteže, pamćenja i interpretacije kroz različite medije.

Igra "Potraga za Bodićima II" koju vode Ante Šabić i Lea Krmpotić (Bodi) potraga je za blagom čiji se prvi trag nalazi na posteru zalijepljenome negdje na Akademiji. Prateći tragove doći ćete do blaga koje će biti vaše zauvijek, poručili su iz organizacije.

Radionicu kaligrafije pod vodstvom studenata Arhitektonskog fakulteta održat će Tomislav Kadić i Lara Luić Kmezić.

Izložba "ready-made" proizvoda održat će Victoria Bucul, Ivan Đukez i Kora Rogina. "Ready-made" naziv je za gotov industrijski proizvod svakodnevne uporabe koji se izlaže kao umjetnički predmet, a skovao ga je Marcel Duchamp 1913. Organizatori savjetuju da posjetioci donesu predmete koji se nalaze upravo na tom otpadnom rubu kako bi im dali novu priliku da zažive.

Crtanje portreta posjetitelja za novčanu naknadu izrađivat će studentica 3. godine preddiplomskog studija Adrijana Brčić.

Glazbene nastupe tijekom dana održat će Luka Goletić, Martin Ladika Triniti, Soba 9, Smrdljivi Martini, Nekrofilane paprike, Grimiznih 6, Flaner i DJ Akademija.

Cash & Carry manifestacija je koju organizira nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti na Jabukovcu od 2003., a cilj joj je upoznati građane i stručnu publiku s mladim umjetnicima putem direktnog kontakta u studentima prirodnom, atelierskom okruženju.