PROSTORI EMANCIPACIJE

120 velikana suvremene kritičke misli na Subversive Festivalu

22.04.2015 u 14:30

  • +2

Glavni gosti 8. Subversive Festivala

Izvor: Promo fotografije / Autor: Subversive Festival

Bionic
Reading

'Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune' u fokusu su i filmskog i teorijskog dijela programa 8. Subversive Festivala koji će se održavati od 3. do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac, Grič i KIC te Akademiji likovne umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i drugima

U teorijskim programima sudjelovat će preko 120 velikana suvremene kritičke misli iz svih krajeva svijeta. Od sudionika na Subversive forumu, Međunarodnoj konferenciji i Školi suvremene humanistike te SubLit Caffeu, Subversive P.E.N.-u i Sajmu angažirane književnosti izdvajamo: indijsku filozofkinju i ekofeministicu Vandanu Shivu, predstavnike Podemosa, Sirize, novoosnovane Radničke fronte te Luku Meseca i Inicijativu za demokratki socijalizam, zatim australskog profesora ekonomije Stevea Keena, izvršnog direktora Greenpeacea Kumija Naidooa, te Lise Vogel, Richarda Seymoura, Viveka Chibera, Ska Keller, Uga Matteija, Wanga Huija i mnoge druge. Na 8. Subversive Film Festivalu vidjet ćemo 50-ak vrhunskih filmskih ostvarenja od kojih će najbolji osvojiti festivalsku nagradu WILD DREAMER

Nezadovoljstvo građana brutalnom i razornom moći kapitalizma, surovom eksploatacijom i diktaturom kapitala te tradicionalnim oblicima političkih udruživanja ne dovodi do nastanka jedinstvenog političkog subjekta već do mnoštvenosti društvenih aktera s obzirom na mjesto, jezik, etničnost, spolnost ili nešto drugo koji zahtijevaju promjene spremni na miroljubivo ratovanje i reinvenciju političkog u liku hegemonijske povezanosti na ideološkom terenu nove borbenosti


Subversive Forum i ove godine (dvorana Müller kina Europa) u pet programskih dana od 11. do 15. svibnja nastavlja razvijati i unapređivati platforme za alternativne društvene prakse i mobilizacije. U nizu panela koje će voditi predstavnici različitih organizacija iz regije i Europe obradit će se goruće teme financijalizacije i financijske krize u jugoistočnoj Europi, prostora nove društvenosti, transformacije uvjeta društvene reprodukcije i emancipacije, mogućnosti povezivanja ljevice na Balkanu, ljudskih prava, odgovornosti i sukoba, rasprava o TTIP-u na kojoj će gostovati predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija i grupa u polju zaštite radničkih prava i okoliša, paneli o niskougljičnim tranzicijama u svjetlu održivog razvoja u gradu Zagrebu te zadrugama, socijalnom poduzetništvu i ulozi lokalne zajednice itd.

8. Subversive Film Festival: bez (željeznih) ograda otvara dobitnik Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea, iranski film 'Taksi' Džafara Panahija, a održavat će se od 3. do 10. svibnja u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC. Osim natjecateljskog programa igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz kojeg će najbolja ostvarenja biti nagrađena festivalskom nagradom WILD DREAMER pripremljne je i bogat popratni program pod nazivima Film esej, Film filozofija, hommage ruskom genijalcu Alekseju Germanu, Femi punk uz niz gostovanja filmaša te masterclassove Joshue Oppenheimera, Radovana Tadića i Borisa Malagurskog.

'Taksi' Džafara Panahija


Ove godine nastavlja se i obrazovni pilot-program Škola suvremene humanistike, dodatno razvijen uključivanjem neformalnih oblika učenja. U partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu organizirana su predavanja, okrugli stolovi i interaktivne radionice na temu Socijalna dimenzija kulturnih politika. Tijekom tjedan dana, od 8. do 14. svibnja, Subversive Festival će ugostiti desetak predavača i voditelja radionica koji će pokušati predstaviti niz problema koji se javljaju u provođenju kulturnih politika u svjetlu neoliberalnih mjera štednje i kontinuiranog smanjivanja proračuna za kulturu. Osim slike polja, pokušat će se u interakciji s polaznicima prepoznati neke socijalne probleme koji se javljaju unutar ovakvog sustava, ali i postoji li mogućnost kulturnih politika kao socijalnih politika koje smanjuju socijalnu nejednakost, uz naglasak na problematiziranje prekarnih radnih odnosa u polju kulture te modela financiranja na primjeru domaćih i inozemnih progresivnih medija. Među predavačima Subversive Festival ističe Ursulu Huws, profesoricu ekonomije na Sveučilištu u Hertfordshireu, Richarda Seymoura, publicista i kolumnista, Antuna Vujića, ravnatelja Hrvatskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i bivšeg ministra kulture, Primoža Krašoveca, slovenskog sociologa i predavača na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani te neke od sudionika panel-diskusije Modeli financiranja alternativnih medija, Bhaskara Sunkaru (Jacobin), Jerneja Kalužu (Radio Študent) i Dina Krehu (Zarez).

Početak Sajma angažirane književnosti 7. svibnja (dvorana Müller kina Europa) obilježava pjesničko-performativni program SubLit Caffea: PREKARIJAT vs. PLUTO & BIRO & PLUTOKRACIJA u kojem će nastupiti Tomislav Marković (Beograd), Arben Idrizi (Priština), Faruh Šehić i Ferida Duraković (Sarajevo), Jani Kovačić (Ljubljana) te Vlado Bulić, Branislav Oblučar, Nikola Tadić, Martina Vidaić i Milan Rakovac iz Hrvatske.

Dvodnevni program Hrvatskog P.E.N. centra 'Poetry Alive! Poezija i subverzija s čitanjem poezije' (8. i 9. svibnja, dvorana Müller) uz domaće predstavit će i inozemne umjetnike: pjesnikinju, urednicu i aktivisticu iz Bocvane Tj Demu, kineskog pjesnika iz Pekinga Bei Linga, albansku pjesnikinju Luljetu Lleshanku, Sarajliju Senadina Musabegovića, pjesnikinju, esejisticu i dramatičarku iz Nice Claude Ber te Tanju Bakić, Moniku Herceg, Maju Hanić, Gorana Čolakhodžića, Luku Mavretića i druge.

Svatko može biti emancipiran, ali zadatak nije emancipirati samo sebe nego pomoći i drugima u emancipaciji. Želje, vrijednosti i simulakrumi upravljaju našim životima i čine začarani krug naših nevolja iz kojeg se izlazi ili u njemu ostaje u miroljubivim borbama i zajedništvu s drugima koje usrećuje.