ANALIZA NATAŠE ŠKARIČIĆ

Zastrašujuća sječa liječnika koji se protive spajanju bolnica

21.12.2010 u 15:58

Bionic
Reading

Dugogodišnja dijabetologinja promptno je smijenjena s funkcije voditeljice dijabetološkog odjela i dnevne bolnice KB Merkur, zbog pisma u kojemu je članu udruge oboljelih od šećerne bolesti Hrvoju Magdaleniću priznala organizacijske poteškoće nastale nedavnim pripajanjem bolnice Vuk Vrhovac Kliničkoj bolnici Merkur. Ravnatelj Merkura dr. Želimir Vidas u razgovoru za tportal poručuje – liječnici koji su protiv spajanja bolnica ne mogu biti šefovi odjela!

Dr. Manji Prašek, osnivačici dnevne bolnice u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, Uprava KB Merkur proslijedila je prije dva tjedna pismo užasnutog člana dijabetičke udruge čiji je prijatelj slučajnim pregledom otkrio tešku hiperglikemiju i hitno se, prema preporuci liječnika obiteljske medicine, javio liječnicima Vuka Vrhovca.

'Kada je pacijent došao u Vuk Vrhovac, dakle nedijagnosticiran, novootkriven, javio se na šalter gdje su mu kazali: e, odlično, dođite nam za sedam mjeseci na prvi pregled?! Nisu mu niti vadili krv, ni dali upute kako se dijabetičar mora ponašati i što raditi, niti uputili bilo kojem doktoru, a kamoli napisali neki recept ili doznaku. Sa šaltera su ga ispratili riječima: ako bude kakvih smetnji, obratite se na hitnu pomoć, bez obzira što svi znamo da je dijabetes tihi ubojica i da je već kasno kada nastupe nepovratne komplikacije', stoji u dopisu upućenom 8. prosinca vodstvu Kliničke bolnice Merkur.

U nastavku dopisa autor tvrdi da kao dijabetičar zna da je ovakvih slučajeva od spajanja dviju bolnica jako puno i da o tome kani obavijestiti novinare.

Dr. Prašek je, tvrdi, prateći ranije upute Uprave KB Merkur da pacijente treba preusmjeravati u druge bolnice, u odgovoru Magdaleniću detaljno razjasnila što sve njegov prijatelj mora poduzeti da bi dobio medicinsku pomoć, a zatim mu je razjasnila da je, spajanjem s Merkurom, Klinika za dijabetes ostala bez sedmero liječnika te da na hitnom prijemu više nemaju nijednog dijabetologa.

Smatrajući da je dobro da pacijenti na ovaj način upozoravaju na probleme, dr. Prašek je autoru žalbe istim dopisom zahvalila na upućenim primjedbama.

Autor pisma objavio je prepisku na internom forumu dijabetičkih udruga pacijenata, nakon čega je Uprava KB Merkur hitno organizirala sastanak koji je vodio ravnatelj bolnice dr. Želimir Vidas, a na kojemu je liječnica upozorena da je nedopustivo da ovakva prepiska izađe u javnost, odnosno da joj je bilo pametnije odmah primiti pacijenta nego odgovarati na pisma. Potom je jednoglasno zaključeno da je s dr. Prašek 'bilo nemoguće surađivati' i da je treba smijeniti s mjesta voditeljice dijabetološkog odjela i dnevne bolnice.

Prosvjed protiv spajanja 'Vuka Vrhovca' s KB Merkur

Podsjetimo, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović ove je godine odlučio spojiti bolnice u Zagrebu i pretvoriti ih u nekoliko većih konglomerata, unatoč tome što je struka o ovakvim promjenama uglavnom izrazila negativno mišljenje. Jedna od promjena bila je i pripajanje važne Sveučilišne dijabetološke klinike Vuk Vrhovac Kliničkoj bolnici Merkur, čemu su se protivile udruge dijabetičkih pacijenata i liječnici, tvrdeći da će se time zdravstvena skrb za dijabetičke bolesnike potpuno srozati.

Čini se, međutim, da je svako spominjanje propusta u novoj organizaciji zagrebačkih bolnica strogo zabranjeno, što je poznato po slučaju ravnatelja bolnice Srebrnjak dr. Bore Nogala koji se ovog ljeta usprotivio spajanju svoje bolnice s KB Sestre milosrdnice, nakon čega je izložen pokušajima diskreditacije koje je vodio sam ministar Milinović.

Novi slučaj dr. Prašek potvrđuje da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne dopušta stručne komentare na posljedice spajanja zagrebačkih bolnica, pa čak ni u komunikaciji s pacijentima.

Do danas hrvatskoj širokoj ni stručnoj javnosti nije ponuđena cost-benefit analiza odluke o spajanju bolnica, niti analiza uspješnosti ovog projekta šest mjeseci nakon njegove provedbe.

Dr. Prašek tvrdi da je 'zbunjena odlukom Uprave KB Merkur', tim više što se uopće nije radilo o javnoj prepisci:

'Ovo je pismo pacijent prvo uputio Upravi, koja je s time mogla napraviti što god je vodstvo bolnice smatralo da treba, no oni su pismo proslijedili meni. Budući da sam ranije službeno upozorena da više nemamo kapaciteta za sve naše pacijente i da ih stoga prosljeđujemo drugim ustanovama s dijabetičkim odjelima, ja sam pacijentu u internoj prepisci objasnila novonastale organizacijske poteškoće te sam ga uputila kako će odmah dobiti kvalitetnu medicinsku pomoć u ustanovi obiteljske medicine ili kod nadležne dijabetologinje u Dubravi', kazala je za tportal dr. Prašek, dodajući da ne vidi da je ovakvim postupkom počinila bilo kakvu štetu za bolnicu.

Ravnatelj KB Merkur tvrdi da će dr. Prašek biti smijenjena jer je ona protiv spajanja bolnica, a njemu 'takva osoba ne treba na rukovodećem mjestu', da je pismo pacijenta izmišljeno i da je dr. Prašek u pismu diskreditirala bolnicu navodeći loše podatke o njezinom poslovanju.

'Pismo nije pisao pacijent, nego njegov prijatelj čije se ime ne navodi. Mi smo odmah proveli internu istragu, razgovarali s osobljem na šalteru i oni nam tvrde da je sve izmišljeno, da se to nije dogodilo. Dr. Prašek je namjerno ili nenamjerno upala u igru ljudi koji pokušavaju dokazati da je spajanje bolnica bilo pogrešno. Drugo, ona je u pismu pacijentu objašnjavala kolike minuse proizvodi bolnica, o poteškoćama na nefrološkom odjelu i tako dalje, čime je namjerno diskreditirala bolnicu iznoseći laži. Na koncu, njezino je pravo da bude protiv spajanja bolnica, ali ja takve ljude ne želim kao voditelje odjela', kazao je dr. Vidas.

Provjerivši sadržaj pisma dr. Prašek, utvrdili smo da liječnica nije navodila podatke o minusu u poslovanju bolnice ni komentirala ostale bolničke odjele, kako to navodi dr. Vidas.