SAMOZATAJNI PEJZAŽIST

Što znate o najsmirenijem televizijskom slikaru?

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 16.05.2017 08:34
  • Objavljeno 16.05.2017 u 08:34
YouTube

YouTube

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Sjećate li se Boba Rossa koji je godinama na televiziji svojim opuštenim glasom objašnjavao kako naslikati neki pejzaž? Iako već 22 godine nije više među živima, mnogi nisu zaboravili 'Užitak slikanja' i njegovu frizuru

Robert Norman Ross (1942. - 1995.) bio je poznati američki slikar i voditelj emisije 'The Joy of Painting' ('Užitak slikanja') koja se emitirala od 1983. do 1994. na PBS-u. Iako je bio vrlo popularan, javnost zna relativno malo o njemu. Na primjer, kao je mladić izgubio kažiprst na lijevoj ruci što je na televiziji skrivao daščicom za boje.

Prije nego što je počeo voditi 'Užitak slikanja' radio za Američko vojno zrakoplovstvo. Tek nakon što je otkrio emisiju 'The Magic of Oil Painting' ('Čarolija ulja na platnu') koju je vodio Bill Alexander, postao je zainteresiran za slikarstvo.

Ross je postao Alexanderov šegrt i nakon što je počeo dovoljno zarađivati od prodaje slika dao je otkaz u vojsci. Nedugo nakon toga započeo je emisiju 'Užitak slikanja' koja u početku nije bila hit. Ono što ga je izdvojilo bila je frizura koju je dao napraviti kako bi uštedio na šišanju.

Polusatne epizode 'Užitka slikanja' sastojale su se uglavnom od uputa kako slikati uljem na platnu ili vodenim bojama. Bob Ross svojim je poznatim smirenim glasom jednostavnim koracima objašnjavao kako nešto naslikati.

Iako mu je emisija bila popularna, zapravo je zarađivao od svoje linije slikarskog pribora, videomaterijala i knjiga te niza škola slikanja. Sve slike koje je tijekom emisije napravio poklonio je PBS-u.

Nakon plodne karijere preminuo je od limfoma u dobi od 52 godine u rodnoj Floridi, gdje je i pokopan. Tijekom života, prema vlastitim riječima, naslikao je oko 30.000 slika.

'Netko mi je poslao pismo u kojem je komentirao kako se u mom svijetu sve čini sretno. To je svakako istina. Zato i slikam. Slikam zato što tako stvaram svijet kakav želim i mogu ga učiniti onoliko sretnim koliko želim', citat je najsmirenijeg televizijskog slikara Boba Rossa, a videom ćemo zaključiti ovo malo prisjećanje na njega.

YouTube

Autor: YouTube

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!