OBEĆANJE ISPUNJENO

Predsjednik Turkmenistana konačno je ostvario san: Nakon konja, podigao je zlatni spomenik i svom omiljenom psu

12.11.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Alabai je omiljena pasmina predsjednika Gurbangulyja Berdymukhamedova koji je nedavno održao svečano predstavljanje zlatnog kipa psa

Turkemnistan voli pasminu alabai, a nitko nije toliko strastven u vezi srednjeazijskog ovčara koliko predsjednik te države - Gurbanguly Berdymukhamedov. Štoviše, predsjednik Berdymukhamedov čak je napisao i knjigu o toj pasmini.

Predsjednik Gurbanguly Berdymukhamedov obećao je podići spomenik omiljenoj pasmini i sad je to i ispunio. Svečano predstavljanje zlatkog kipa popularnog psa dogodilo se uz veliku pompu 10. studenog, 2020., u Ashgabatu.

Ono što možda nije jasno vidljivo je da zlatni kip ima šest metara. Autor je 71-godišnji arhitekt Sargart Babayev. Kip u postolju također ima LED monitor koji prikazuje snimke zaigranog psa.

No, onima koji prate što se događa u Turkemnistanu ogroman kip psa vjerojatno nije nikakvo iznenađenje s obzirom da je tamo već podignut spomenik konju pasmine Akhal-Teke. Ministarstvo kulture Turkmenistana trenutno priprema uvod dvije omiljene pasmine u UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu.