oprez na mrežama

Žena u Umagu pokušala trgovati kriptovalutama pa ostala bez 195 tisuća kuna

06.04.2022 u 11:38

Bionic
Reading

Umaška policija zaprimila je prijavu 39-godišnjakinje koja je prilikom trgovanja kriptovalutama prevarena za 195.000 kuna

Naime, žena je u rujnu prošle godine prilikom pretraživanja interneta otvorila poveznicu na reklamu o trgovanju kriptovalutama te je unijela svoje osobne podatke kao osoba koja je zainteresirana za trgovinu kriptovalutama. Ubrzo nakon toga kontaktiralo ju je putem telefona nekoliko osoba koje su je pokušale nagovoriti da otvori račun na internetskoj stranici kako bi počela zarađivati na kriptovalutama te je nakon neprestanih nagovora, 39-godišnjakinja početkom ožujka pristala otvoriti račun.

Nakon što je uplatila početni ulog, dobila je informaciju da je ostvarila zaradu, a uz pomoć osobe koja joj se predstavila kao financijski savjetnik u narednom razdoblju je ulagala u trgovinu kriptovalutama, pri čemu je dobivala povratne informacije o ostvarenim zaradama. Obično bi svako ulaganje bilo praćeno i dodatnim zaradama, odnosno uplatama na njen račun. Kada je poželjela preuzeti pola zarade, osobe su je tražila dodatne uplate za troškove likvidacije, poreza, a u konačnici su joj prijetili i prijavom za pranje novca ukoliko ne uplati još novčanih sredstva.  

Budući da je posumnjala da je riječ o prijevari, 39-godišnjakinja je događaj prijavila policiji te su policijski službenici započeli provoditi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja.  

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.  

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.