ljetovanje iz horora

Vlasnik i kapetan broda na kojem su se turisti otrovali plinom negiraju krivnju

15.11.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Vlasnik i kapetan broda Atlantia, na kojem je u kolovozu 2019. na Hvaru ugljičnim monoksidom otrovana grupa talijanskih turista, a 57-godišnjak je preminuo, kazali su na početku suđenja u utorak na splitskom Županijskom sudu da se ne smatraju krivima.

Optužnici, Zorana Bauka (26) i Jerka Marasovića (30) tereti da su 10. kolovoza 2019. u Omišu, kao vlasnik i kapetan broda Atlantia, protivno odredbama Pomorskog zakonika zajednički i prema prethodnom dogovoru u strojarnicu broda ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem.

Tužiteljstvo je stava da su znali kako agregat ispušta otrovne plinove, a među kojima je i ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi te da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt.

Prema optužnici, okrivljenici su znali i da se takav agregat ne smije koristiti u zatvorenom prostoru ni uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja plinova izvan prostorija.

Brod je trebao krstariti prema Hvaru, Braču i Visu, a 12. kolovoza oko 22 sata usidren je u uvali Ždrilac. Tijekom noći na 13. kolovoza kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i klimatizacijski sustav širio se ugljikov monoksid.

Zbog rada agregata došlo je do istjecanja otrovnog plina što je posljedično uzrokovalo trovanje putnika i to osmero talijanskih državljana, od kojih je jedan muškarac preminuo, a ostatak se otrovao.

Dvoje maloljetne djece zadobilo je osobito teške i po život opasne ozljede, a od smrti ih je spasila pravovremena reakcija Hitne pomoći rekla je na raspravi tužiteljica Mira Dolić.

Suđenje se nastavlja u siječnju kada su na raspravu pozvani djelatnici broda te stalni sudski medicinski vještak Antonio Alujević.