varanje subvencijama

Upraviteljica braniteljske zadruge i trojica muškaraca prevarili državu za pola milijuna eura

02.06.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su subvencijskom prijevarom i drugim kaznenim dijelima pričinili štetu od skoro 500 tisuća eura, osječko-baranjska policija kazneno će prijaviti trojicu muškaraca od 55, 45 i 41 godinu te osumnjičenu 43-godišnjakinju

Policija sumnja da je, tijekom 2015. i 2016. 41-godišnjak, kao odgovorna osoba jedne od uključenih tvrtki, ispostavio tri neistinita računa za neobavljene radove krčenja i obrade zemljišta 45-godišnjaku, koji je vlasnik poljoprivrednog obrta, u iznosu većem od 290 tisuća eura.

Temeljem takvih računa je 45-godišnjak podnio zahtjev za potporu te mu je nadležna agencija isplatila 70 posto fakturiranog iznosa, oko 200.000 eura nepripadajuće potpore.

U cilju prikrivanja nezakonitog raspolaganja dobivenom potporom počinitelji su, smatra policija, počinili više kaznenih djela kojima su oštetili više pravnih osoba, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist.

Tijekom obavljene kontrole u veljači 2022. u cilju prikrivanja nezakonito dobivene potpore, 43-godišnjakinja kao upraviteljica braniteljske zadruge dostavila je nadležnoj agenciji krivotvorenu narudžbenicu i račun tvrtke.

Ukupna nastala materijalna šteta procjenjuje se se više od 490 tisuća eura, a osumnjičenike se tereti za kaznena djela kaznena djela subvencijske prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, ističu u policiji.