akcija U SRBIJI

Uhićeni bivši rektor i dekan Medicinskog fakulteta: Lažne diplome dobile 44 medicinske sestre iz Hrvatske

10.08.2022 u 14:15

Bionic
Reading

U Srbiji su uhićeni bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović zbog zlouporabe službenog položaja među kojima su i malverzacije oko diploma koje su izdavali i državljanima Hrvatske i na taj način pribavili višemilijunsku korist - u eurima

Dvojac je uhićen u Kragujevcu i prevezen u Kraljevo u zgradu Tužiteljstva. Srpski Blic piše da je Arsenijeviću određen pritvor u trajanju od 30 dana, dok je Čanović pušten da se brani sa slobode.

Prema neslužbenim informacijama, Arsenijević se povezuje sa 61 krivotvorenom diplomom od kojih su 45 izdane hrvatskim državljanima, 14 kosovskim Albancima, a na popisu su i dvje doktorske disertacije: jedna liječniku u BiH i druga na Kosovu.

Sumnja se da je Arsenijević protuzakonito posredovao da Čanović i nastavnici koje je angažirao na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana RH, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013./2014. godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

'Čanović je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj. Također, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni podmirile svoje financijske obveze na koje su kao strane studentice bile obavezne', kažu u MUP-u, izvještava Jutarnji list.

Hrvatski državljani - njih 45, nisu platili ni dinar školarine u Srbiji, a ni postupak nostrifikacije ispita na Sveučilištu u Kragujevcu. Šteta samo od školarine prelazi osam milijuna dinara, piše Blic..

Prema neslužbenim navodima ovu školu još u Puli upisalo je 160 studenata, a školarina je bila 2000 eura po godini. Studiji su trajali tri godine i zarađeno je najmanje 960.000 eura. Tužilteljstvo u Kraljevu trebalo bi utvrditi kako je novac dijeljen, ali logična pretpostavka je - među akterima afere.

Sveučilište u Кragujevcu nakon Arsenijevićeve smjene, a po pronalasku lažnih diploma, poništilo je 22 koje su izdane studentima iz Hrvatske. Riječ je o medicinskim sestrama koje su nastavu pohađale u Puli, a koje zabranjuje Ministarstvo obrazovanja Hrvatske. Ipak, nakon ove zabrane, nezakonito školovanje se nastavlja i to u Srbiji ni manje ni više nego na Fakultetu medicinskih znanosti u Kragujevcu, piše Blic,