SUD U DUBROVNIKU

Suđenje za smrt Gabrijela Bebića zatvoreno za javnost

22.05.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Dubrovniku u ponedjeljak je počelo suđenje u slučaju smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića 2018., zbog čega su tri liječnice i medicinska sestra optužene za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem, a odlukom sutkinje rasprava je zatvorena za javnost.

Odvjetnik obitelji Bebić Dino Hadžiomerović rekao je da je riječ o vrlo složenom predmetu za koji je bilo potrebno provesti niz ekspertiza. Odvjetnik drugookrivljene liječnice Vinko Ljubičić izjavio je da je bio protiv tajnosti rasprave.

"Javnost bi trebala biti uključena kako bi se ocijenilo da se, po meni, prilično neargumentirano optužuju pojedine osobe. Danas su saslušani oštećeni roditelji, mislim da su oni korektno govorili i prikazali iz svog kuta to što jest, ali mislim da u ovom trenutku na optuženičkoj klupi stoje pogrešne osobe“, rekao je Ljubičić. Odvjetnik okrivljene medicinske sestre Branko Šerić nije komentirao raspravu, a na novinarski upit zašto se toliko čekalo na početak suđenja odgovorio je kako se "čekalo isto koliko i u svim drugim predmetima."

"Sudjelovao sam u slučaju 'Bankomat', gdje je slučaj završen nakon 14 godina. U ovakvim predmetima uvijek su u pitanju problematična vještačenja i stručna mišljenja. Vjerujem da će suđenje biti dugo“, rekao je Šerić.

Optužnica Općinskoga državnog odvjetništva u Metkoviću protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre podignuta je 2021., a potvrđena 2022. godine.

Optužnica- Optužene prema životno ugroženom djetetu postupale protivno pravilima medicinske struke

Optuženice se tereti da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u zdravstvenoj ustanovi u Metkoviću kao zdravstvene djelatnice prema djetetu (2009.) koje je više puta dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, olako držeći da nije životno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke.

U optužnici stoji da su prvookrivljenica (1988.) 9. prosinca i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije - ispostava Metković, propustile na odgovarajući način "pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u KBC Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju." Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a četvrtookrivljenica (1972.) se tereti da je u tim okolnostima 10. prosinca 2018. odbila pregledati dijete. Oca djeteta uputila je da ga odvede k pedijatru te je istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila propisati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala njegovo teško zdravstveno stanje, da je već životno ugrožen, a nije ni obavijestila liječnika pa je zbog toga i zbog prethodnih postupak okrivljenih dežurnih liječnica ZHM došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta, stoji u optužnici. "Dijete je unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u KBC Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, zbog obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insuficijencije i septičkog šoka, umrlo 11. prosinca 2018.“, zaključuje u optužnici ODO-a.