NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Splitske liječnice osuđene za primanje mita od tvrtke Farmal, plaćali im i putovanja i sanitarije

04.11.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Splitske liječnice opće medicine Milka Paradžik i Željka Filipović osuđene su nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu za kazneno djelo primanja mita. Dobile su po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za Paradžik iznosi 35.400 kuna, a za Filipović 14.400 kuna, javlja Dalmatinski portal

U roku od 15 dana od pravomoćnosti presude moraju uplatiti u državni proračun imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom, Paradžik 26.336 kuna, a Filipović 22.349 kuna. Sud ih je obavezao i da plate troškove kaznenog postupka u iznosu od 15 tisuća kuna svaka.

U presudi se navodi da su liječnice od 2009. do studenog 2012. u cilju ostvarivanja što većeg prometa lijekova iz ponude trgovačkog društva Farmal pristale uzeti ponuđene nagrade pa je tako Paradžik kao liječnica primarne zdravstvene zaštite primila nagradu u vidu uplate na žiro račun u iznosu od 8536 kuna, bonova vrijednih najmanje 3800 kuna te plaćenih putovanja i posjete tvornice lijekova u Istanbulu vrijednih 14 tisuća kuna, navodi Dalmatinski portal.

Filipović je, pak, kao liječnica primarne zdravstvene zaštite od Farmala primila nagradu u vidu uplata na žiro račune od ukupno 18.351 kuna te plaćenih troškova kupovine sanitarne galanterije u trgovačkom društvu Kragić u iznosu od 3998 kuna.

Suprug optužene Željke Filipović naveo je pod punom moralnom i kaznenom odgovornosti da nikada nije primila mito, niti naplatila zdravstvenu uslugu. Kazao je i da potječe iz radničke obitelji, kršćana i katolika i da je odgojena u tom duhu.

Supruga mu je otišla u mirovinu 2018. Najprije je radila kao zaposlenica Doma zdravlja, a onda je 1999. sklopila ugovor s HZZO-om kao koncesionar. Općenito mu je poznato da su je posjećivali suradnici farmaceutskih kuća, ali ne zna o tome ništa konkretno. No, siguran je da nitko od njih nije mogao ponuditi bilo kakvu nagradu za propisivanje lijekova jer bi taj letio iz ordinacije.

Mesne plate za ljekarne

Daniela Ivanišević radila je kao stručni suradnik u Farmalu i imala je zadatak posjećivanja liječnika i ljekarni na širem splitskom području. Promovirala je lijekove iz ponude Farmala. Optuženice je posjećivala do četiri puta godišnje. Uvijek je bila gužva jer su imale puno pacijenata. Ako ih ne bi našla u ordinacijama, ostavila bi im reklamni materijal. 

Inače je liječnica po struci, ali nije mogla dobiti specijalizaciju pa se javila za radno mjesto stručnog suradnika u Farmalu. Tvrdi da ništa nije davala liječnicima. Oni su je poznavali i pisali recepte s Farmalovim lijekovima kada bi ih zamolila bez da je išta davala liječnicima. Neki su inzistirali na bonovima. Paradžik i Filipović nisu tražile, ni dobile bonove, ustvrdila je. S bonovima je najčešće častila ljekarne, i to tako da bi kupila mesne plate ili nešto slično. Odlasci na kongrese su bili uobičajeni, no svjedokinja se ne sjeća da su Paradžik i Filipović išle na putovanje. 

Više detalja ovog slučaja možete pročitati na Dalmatinskom portalu.