u dubravi

Arsenal oružja držali na noćnom ormariću u sobi gdje se igraju djeca

25.01.2024 u 18:23

Bionic
Reading

Zagrebačka policija prijavila je 57-godišnjaka i 45-godišnjakinju koji su u svojoj kući u Dubravi držali legalno i ilegalno oružje i streljivo, a koje je svakodnevno bilo dostupno njihovoj maloljetnoj djeci i unucima, čime su ugrozili njihove živote i sigurnost

Policija je priopćila da je 57-godišnjak prijavljen zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, dok je zajedno s 45-godišnjakinjom prijavljen zbog povrede djetetovih prava.

Sumnja se da je 57-godišnjak, u zasad neutvrđeno vrijeme, nabavio automatsko oružje bez okvira, ručno izrađenu sačmaricu s jednom cijevi i 313 komada vojnog streljiva koje je potom odnio u kuću u Dubravi, iako je bio upoznat da je nabavljanje i posjedovanje tog oružja zabranjeno.

Također se sumnja da su, nakon što je 57-godišnjak navedeno oružje i streljivo donio u kuću u Dubravi, držali u nezaključanom ormaru u prizemlju kuće, dok se u sobi u metalnoj otključanoj kutiji nalazila i reprodukcija revolvera s pripadajućim streljivom kojeg je 57-godišnjak legalno posjedovao.

U više soba u više nezaključanih ormara, na noćnom ormariću i na podu sobe držali su i 907 komada ilegalnog streljiva za vatreno oružje, 197 komada inicijalnih kapisli za pušku, 299 komada malokalibarskog streljiva, 10 patroni za signalni pištolj, 266 komada olovnih kuglica za pušku i 2016 komada dijabola za zračnu pušku, kao i zračnu pušku koju su ilegalno posjedovali te plinski pištolj i japanski samurajski mač sa zaštitnim koricama.

Policija ističe da je oružje i streljivo svakodnevno bilo dostupno maloljetnoj djeci i unucima osumnjičenih te su na taj način ugrozili život i sigurnost maloljetne djece i unuka.

U rujnu 2022. godine su, sumnja policija, svojim maloljetnim unucima učinili dostupnima reprodukciju vatrenog oružja za koju su im dozvolili da ju drže u rukama i igraju se japanskim samurajskim mačem.

Policajci su, temeljem naredbe nadležnog suda, obavili pretragu kuće u Dubravi te su od osumnjičenika oduzeli legalno, ali i ilegalno oružje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija je podnijela kaznenu prijavu redovnim putem Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je protiv 57-godišnjaka podnijet i optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.