protupravna korist

Prevaranti u Zagrebu umirovljenicima prodali priču da im novac moraju očistiti od koronavirusa. Oštetili ih za 285 tisuća kuna

02.12.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Zagrebački policajci predali pritvorskom nadzorniku četvero osumnjičenih za koje se sumnja da su u rujnu i studenom prvo telefonom ostvarivali kontakte s građanima treće životne dobi, lažno se predstavljali te uz priču da je novac krivotvoren ili da ga je potrebno zaštititi od koronavirusa ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 285.000 kuna

Policijski službenici s Maksimira u suradnji s policijskim službenicima s Medveščaka i policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom, 48-godišnjakinjom, 24-godišnjakinjom i 38-godišnjakinjom.

Naime, sumnja da je 48-godišnjak zajedno s još dvije za sada nepoznate osobe počinio kazneno djelo „Razbojništvo“ na štetu 87-godišnjakinje. Sumnja se da su u unaprijed stvorenoj namjeri protupravnog pribavljanja imovinske koristi te u prethodnom zajedničkom dogovoru, pribavili broj telefona oštećene nakon čega je 48-godišnjak mobitelom kontaktirao oštećenu, a što je sljedećeg dana s istim ciljem oko podne učinila i nepoznata ženska osoba.

Naime, u dogovoru s 48-godišnjakom oštećenoj se predstavila kao zaposlenica novčarske institucije te joj rekla da je potrebno obaviti provjeru novca koji ona ima kod kuće zbog postojanja mogućnosti da je novac nevažeći. Ne sumnjajući u njene navode oštećena je pripremila novac, da bi nekoliko trenutaka kasnije dvije muške osobe, osumnjičeni 48-godišnjak i još jedna za sad nepoznata muška osoba, došle do njenog stana na području Peščenice.

Nakon što im je otvorila vrata stana jedan od muškaraca gurnuo je vrata i ugurao oštećenu u stan, a zatim i u spavaću sobu odakle ju je sprječavao da izađe držeći kvaku na vratima, dok je drugi počinitelj otišao do kuhinje i sa stola uzeo novac, da bi se potom obojica dali u bijeg.

Također, sumnja se da su 48-godišnjak, 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i 38-godišnjakinja zajedno počinili kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 87-godišnjaka. Sumnja se da su s unaprijed stvorenom namjerom protupravnog pribavljanja imovinske koristi i u prethodnom zajedničkom dogovoru, pribavili broj telefona oštećenog, nakon čega su ga 48-godišnjakinja i 24-godišnjakinja kontaktirali telefonom te se predstavile kao zaposlenice novčarske institucije. Nakon što su oštećenom predočile da je potrebno provjeriti je li novac koji ima kod kuće krivotvoren, on ga je po njihovim uputama zapakirao u plastičnu vrećicu.

Do njegovog stana na području Peščenice, sumnja se, potom su se osobnim automobilom marke Renault dovezli 48-godišnjak i 38-godišnjakinja, da bi 38-godišnjakinja zatim izašla iz automobila i došla pod prozor stana oštećenog. Nakon što joj je oštećeni, vjerujući da novac uistinu nosi na provjeru, kroz prozor stana bacio vrećicu s novcem ona se dala u bijeg.

Isto tako, postoji sumnja da su 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i za sada nepoznati muškarac počinili kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 86-godišnjaka. Sumnja se da su zajedno i prema prethodnom dogovoru, s ciljem oduzimanja i protupravnog pribavljanja imovinske koristi, pribavili broj telefona oštećenog nakon čega su ga njih troje i kontaktirali. Naime, sumnja se da su se tada lažno predstavili kao zaposlenici novčarske institucije te mu predočili da će zaposlenik te institucije doći na adresu njegova stanovanja kako bi uzeo njegov novac koji je potrebno zaštititi od koronavirusa.

Potom je, sumnja se, do stana oštećenog u Kuzminečkoj ulici došao nepoznati muškarac i lažno se predstavio kao zaposlenik novčarske institucije, da bi mu oštećeni, ne sumnjajući u njegove navode, zatim i predao novac.

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 285.000 kuna.Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.