nasilje u kaštelima

Premlaćeni turist na splitskom sudu: 'Sjeo je na mene i kazao da je on mafija iz Splita'

20.04.2023 u 07:27

Bionic
Reading

Zbog premlaćivanja turista iz Poljske na splitskom Općinskom sudu na po godinu dana zatvora uvjetno kažnjeni su Ante J. i Ante O. iz Kaštela, dok je Jozo Č. u nedostatku dokaza oslobođen

Radilo se o događaju iz ljeta 2013. U poslijepodnevnim satima okrivljenici su zajedno i dogovorno s još jednom muškom osobom kod kafića napali poljskog državljanina Patryka J. K. i u nakani da ga teško ozlijede drvenim palicama su ga udarili u leđa i ruku, ali je on uspio pobjeći skočivši u more, izvještava Dalmatinski portal.

Nakon toga su napali poljske državljane Miroslava G. C. i Roberta A. P., koji su priskočili svom prijatelju u pomoć. Više puta su ih udarili šakama, nogama i palicama po glavi i tijelu. Jednom su slomili palac, a drugom nos.

Ante J. i Jozo Č. su kazali kako se ne smatraju krivim, dok je Ante O. na suđenju priznao djelo. U svojoj obrani Ante J. je naveo kako su pijani Poljaci isprovocirali situaciju i da su se ružno ponašali prema njegovoj djevojci.

Poljak koji se spašavao plivanjem kazao je da su mu prijatelji telefonski javili da su ih neki momci potjerali s igrališta i da bi voljeli da dođu do mjesta gdje se kupaju jer se boje da će ih napasti. Primijetio je kako ga prati grupa ljudi, ušao u je u kafić, potrčao je, a trojica s palicama su se zatrčali za njim. Sustigli su ga i udarili po leđima, a on je skočio i otplivao. Kada se vratio, vidio je svoje prijatelje krvave.

Istu priču ispričali su i ostali Poljaci. Jedan je čuo da netko viče kako tuku Poljaka pa je shvatio da mu je prijatelj u nevolji. Želio je otići po pomoć, no tada mu je netko podmetnuo nogu pa je pao. Trojica su ga potom počeli tući rukama, nogama i palicom. Podigao je desnu ruku da zaštiti glavu. Udarili su ga nekoliko puta. Vidio je prijatelja kako krvav leži na podu.

Treći Poljak naveo je kako je sa suprugom i djecom na odbojkaškom igralištu igrao nogomet. Došla su četiri mlađa muškarca. Obratili su mu se nepoznatim riječima, ali je shvatio da su njegova obitelj i on nepoželjni. Pokušao se sporazumjeti s njima, kazao im je da na igralištu ima mjesta za sve, no jedan je počeo galamiti pa su otišli na plažu. Supruga je pozvala prijatelje.

Čula se, potom, buka. Ljudi su govorili: 'Poljak, Poljak.' Na putu ka prijatelju, vidio je da ga trojica tuku rukama, nogama i bejzbol palicama. Napali su ga kada je dotrčao do njega. Jedan ga je udario u nos. Pao je. Taj isti muškarac sjeo je na njega, još ga jednom udario u glavu, odnosno, nos i kazao: 'Ja sam mafia Split', ispričao je Poljak.

Kod dvojice Poljaka koji su premlaćeni u kafiću utvrđena je koncentracija alkohola od 0 promila, dok je treći imao 1,8 promila.

Više o ovom slučaju možete doznati na Dalmatinskom portalu.