namještanje javne nabave

Potvrđena optužnica protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika i njegova sina

17.05.2024 u 10:53

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, njegovog sina Darka Dumbovića i poduzetnika Dejana Dobrečevića zbog namještanja postupaka javne nabave u kojima je naručitelj bio Grad Petrinja

Preostala dvojica optuženika, građevinski poduzetnici Zlatko Zagorac i Goran Norković, priznali su ranije da su u dogovoru s bivšim petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem prepuštali poslove s gradom Dumbovićevom sinu Darku te su se nagodili s Uskokom u zamjenu za blažu kaznu.

Zagorac je sporazumno osuđen na 11 mjeseci rada za opće dobro, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 50.000 eura, dok je Norković osuđen na sedam mjeseci rada za opće dobro i novčanu kaznu od 7000 eura.

Zamjenica v. d. ravnateljice Uskoka Snježana Marjanović kazala je nakon sjednice optužnog vijeća da je tijekom istrage ispitano 40 svjedoka i prikupljen veći dio personalnih dokaza i materijalne dokumentacije.

Darinka Dumbovića optužnica tereti da je, od listopada 2019. do svibnja 2021. kao gradonačelnik Petrinje, dogovorio sa svojim sinom kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojem je osnivač bila njegova supruga da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Poduzetnici osigurali mlađem Dumboviću poslove vrijedne 1,4 milijuna eura

Otac i sin Dumbović, stoji u optužnici, dogovorili su s Dobrečevićem, Zagorcem i Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Tako su u postupcima nabave radova u četiri navrata najprije odabirane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, prema optužnici, izvelo i na platilo prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Na taj su način, naglašava Uskok, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od 1,4 milijuna eura.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je u veljači prošle godine podiglo pred sisačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Ivana Dumbovića, također sina bivšeg petrinjskog gradonačelnika, kojom ga tereti za iznudu.