deset privedenih

Pogledajte video uhićenja članova narkobande

23.05.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Policija je objavila video uhićenja skupine koju se sumnjiči za proizvodnju i prodaju droge

Uz to je objavila i detalje za što se tereti uhićene, a priopćenje donosimo u nastavku:

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK - Služba Osijek) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje vezano za kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja kojim je obuhvaćeno deset osoba (39-, 47-, 63-, 46-, 44-, 42-, 30-, 46-, 50- i 41-godišnjak).

Osnovano se sumnja da su 39 i 47-godišnjak od siječnja 2021. do 22. svibnja 2024. godine na području Republike Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi kontinuiranog uzgoja, proizvodnje i skladištenja velikih količina marihuane i industrijske konoplje na koju su naneseni zabranjeni polusintetski kanabinoidi, a potom radi daljnje kontinuirane neovlaštene preprodaje tih droga na području Hrvatske i Europske unije, a sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

Sumnja se da su 39- i 47-godišnjak u Hrvatskoj osnovali trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, koje su registrirali za djelatnost uzgoja bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. Potom su unajmili halu u Đakovu te, u sklopu osnovanog trgovačkog društva, organizirali proizvodnju industrijske konoplje, ali i proizvodnju marihuane za što su angažirali 44-godišnjaka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MUP RH

Također su radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali 30-godišnjaka, a s 46- i 50-godišnjakom su dogovorili izradu više strojeva za proizvodnju droge „obogaćivanjem“ konoplje njenim kemijskim tretiranjem polusintetskim kanabinoidima. Pritom su drugog 46-godišnjaka angažirali za nabavu i dovoz navedenih zabranjenih kanabinoida u Hrvatsku.

Na taj način konoplju su pripremili kao drogu za daljnju neovlaštenu prodaju. Na opisani način su proizveli najmanje 300 kilograma marihuane te najmanje 700 kilograma konoplje koja se kemijski tretirala polusintetskim kanabinoidima i potom se prodavala na području Hrvatske i EU. Također su 39-, 47- i 46-godišnjak predali osobi iz Slovenije 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge. U pretragama je zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, dok je na terenu pronađeno posađenih još oko 3640 komada biljaka koje će biti oduzete u nastavku pretrage. Kako se radi o značajnim površinama na kojima se nalaze sadnice, pretraga će se nastaviti i idućih dana.

U provođenju dokaznih radnji sudjelovali su i inspektori Državnog inspektorata Područnog ureda Osijek, vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te policijski službenici više policijskih uprava. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Osam uhićenih osumnjičenika predali su pritvorskom nadzorniku, jedna osoba se od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dok je jedna osoba nedostupna redarstvenim vlastima', izvijestila je policija.