muljaže u banci

Podignute prijave u Šibeniku zbog kriminala teškog 64 milijuna kuna

27.04.2022 u 19:02

Bionic
Reading

Šibensko-kninska policija je podignula kaznene prijave zbog kriminala u gospodarskom poslovanju nad 75-godišnjakom, 62-godišnjakinjom i 51-godišnjakom te nad dvije 45-godišnjakinje zbog poticanja na to kazneno djela, u ukupnom iznosu od oko 64 milijuna kuna

Složeno kriminalističko istraživanje o gospodarskom kriminalitetu proveli su djelatnici Službe Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave šibensko-kninske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, priopćeno je u srijedu iz šibensko-kninske PU.

Krim istragom utvrđeno je kako su osumnjičeni 75-godišnjak, u svojstvu predsjednika Uprave, 62-godišnjakinja, u svojstvu zamjenice predsjednika Uprave i 51-godišnjak, u svojstvu člana Uprave novčarske institucije sa sjedištem u Šibeniku, u vremenskom razdoblju od 2007. do 2010., u više navrata, na poticanje dviju osumnjičenih 45-godišnjakinja, inače odgovornih osoba dviju tvrtki iz Vodica, odobrili isplate ukupno pet kredita.

Također su odobrili isplate po ugovorima o okvirnom faktoringu i isplate po ugovorima o faktoringu po kupcima (kao regresni dužnik), a nakon isplata te nakon proteka prolongiranih dospijeća plaćanja, ista društva nisu vratila dospjela potraživanja, navodi se u priopćenju.

Naime, utvrđeno je kako su troje osumnjičenih, isplate tih kredita odobrili suprotno pravilima poslovanja, odnosno Proceduri odobravanja kredita propisanoj aktima novčarske institucije, bez prethodnih analiza nadležnih stručnih službi i bez adekvatnih instrumenata osiguranja.

Nakon naplata i nakon proteka prolongiranih dospijeća plaćanja, ista društva iz Vodica nisu izvršila povrat dospjelih potraživanja već su ta potraživanja zatvorena Ugovorima o ustupanju umjesto isplate, odnosno preuzimanjem nekretnina, od kojih za dio preuzetih nekretnina novčarska institucija nije izvršila upis vlasništva, jer nisu ni bila u vlasništvu jedne tvrtke iz Vodica, dok je dio nekretnina prodan za znatno manji iznos od iznosa zatvorenih potraživanja temeljem sklopljenog Ugovora.

Navedenim postupanjem osumnjičeni su prouzročili materijalnu štetu novčarskoj instituciji u ukupnom iznosu od najmanje  63.738.934,24 kuna, ističu iz PU šibensko-kninske.

Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Policija ne navodi identitet osumnjičenih, a lokalni mediji neslužbeni navode da je riječ o dugogodišnjem bivšem predsjedniku Uprave Jadranske banke, njegovoj  tadašnjoj zamjenici i tadašnjem članu Uprave banke.