navijači u grčkoj

Olujić o uhićenim Hrvatima: Stvorena je atmosfera linča koja nije dobra za kazneni postupak

05.09.2023 u 09:26

Bionic
Reading

'U ovom trenutku svih 102 hrvatskih državljana dobili su rješenje o određivanju istražnog zatvora. Zadnja skupina je ovaj tjedan upućena u 21 grčki zatvor. Očekuje se da će u pritvoru biti dok nadležna grčka tijela ne utvrde postoji li odgovornost i krivnja nekih od njih', kaže Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Odvjetnik Fran Olujić gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' gdje se govorilo o tome hoće li navijači uskoro biti pušteni i koliko je za uhićene Hrvate do sada učinila diplomacija, rekao je kako je teško odgovoriti na pitanje traje li sve predugo.

'Ni mi u Hrvatskoj ne možemo se pohvaliti brzinom trajanja kaznenih postupaka', rekao je.

Olujić ističe kako ovdje nije ključni problem što istraga traje duže od mjesec dana, nego da se toliko broju naših državljanja odredio istražni zatvor. 

'Logički je nemoguće da je baš svih 102 naših državljana sudjelovalo u najtežim kaznenim djelima koja im se ovdje stavljaju na teret, a to je prije svega ubojstvo i sastav zločinačke organizacije. Kada prođe faza istrage i kad se utvrdi tko je sudjelovao u najtežim kaznenim djelima, a tko samo u prekršajima, realno je za očekivati da će većina biti puštena, sad je pitanje hoće li im biti dozvoljeno napustiti Grčku ili će tamo morati ostati dok postupak traje', govori Olujić.

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova rekla je kako se zahtjev za uvjetno puštanje iz pritvora može uputiti kako bi im se tijekom trajanja istrage moglo omogućiti da borave na slobodi. 

'Otežavajuća je činjenica to što su te osobe strani državljani. Hrvatska je prema grčkim vlastima uputila nekoliko zahtjeva. Prije svega, zahtjev sigurnosti što je grčka strana itekako shvatila. Tražili smo da postupak bude učinkovit, brz, da naši državljani ne budu diskriminirani, da mogu koristiti sva pravna i druga sredstva koja i drugim građanima pred nadležnim tijelima grčke stoje na raspolaganju.

Našim državljanima dodijeljena su tri odvjetnika po službenoj dužnosti, a sami su uzeli još dva odvjetnika koji sami financiraju. Zamolili smo ih da što prije utvrde sve činjenice i da se oni koji nisu odgovorni odmah deportiraju u Hrvatsku, za one koji su učinili prekršaj da ih također deportiraju, a da mi garantiramo da se po potrebi mogu i vratiti u Grčku. Jednako tako, ako se u jednom trenutku utvrdi da postoji razlog za pokretanje kaznenog postupka, ponudili smo im mogućnost transfera kaznenog postupka, ako bi i naša tijela bila volja to činiti', rekla je Metelko-Zgombić.

Olujić je dodao kako je pozitivno što su Hrvatska i Grčka čnanice EU-a te, ako bi navijači bili pušteni da se brane sa slobode, ne bi trebao biti prevelik problem njihovo vraćanje u Grčku, ako bi do postupka došlo. 

'Nije isto da li je netko protiv koga se vodi kazneni postupak državljanin Europske unije ili nije', rekao je Olujić.

'Bad Blue Boysi, prema informacijama koje su došle do mene, skupili su dovoljnu svotu novca da se uhićenima pruži financijska pomoć i da im se osiguraju branitelji i unajme stanovi po potrebi', rekao je Marko Šivak, sportski komentator Hrvatskog radija. 

Prokomentirao je da je i vrlo vjerojatno velik broj uhićenih hrvatskih državljana već sada izgubio posao.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić prokomentirala je i kako nije uhićeni odgovarajući broj navijača drugog kluba.

'Organiziranje tučnjava samo po sebi je kazneno djelo, pogotovo ako je rezultat smrt. Ali, činimo sve da potaknemo grčke vlasti da nastoje da njihova nadležna tijela odrade posao kraće i učinkovito poštujući prava naših državljana', rekla je.

'Osobno sam sudjelovao u obranama skupine Torcidaša na autoputu A1, ali i godinu dana prije u postupku oko nereda navijača West Hama ovdje u Zagrebu. Kod ove vrste kaznenih djela teško je identificirati počinitelje. Ono što se meni od samog početka ne sviđa jest činjenica da se toliki broj ljudi zatvorio i zadržan je u pritvoru. Ako u ovom razdoblju nisu, temeljem prikupljenim dokaza, konkretizirane osobe ili osoba koja je dovela do kaznenog djela ubojstva, dalje će sve teže konkretizirati počinitelja', rekao je Olujić te nastavio:

'Mi smo u samom startu u situaciji gdje se naše državljane naziva fašistima i neonacistima, stvorena je atmosfera linča koja za probitke kaznenog postupka nije dobra. Kako vrijeme prolazi, za očekivati je da će se tenzije smirivati i nadamo se da će se grčki sud othrvati ovakvim pritiscima javnosti i medija', rekao je Olujić.