izvlačenje novca

Predsjednik Dinama Barišić odgodio svjedočenje na suđenju protiv Mamića i ostalih

02.10.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Predsjednik NK Dinama Mirko Barišić i bivši igrači toga kluba Niko Kranjčar i Mirko Lulić u ponedjeljak se nisu pojavili na osječkom Županijskom sudu, gdje su trebali svjedočiti u postupku protiv braće Mamić i još petorice okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama, u sklopu zločinačkog udruženja

Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović na početku ročišta izvijestio je kako ga je svjedok Barišić u petak obavijestio da danas neće moći pristupiti, zbog dogovorenih sastanaka, koje kao član delegacije Dinama ima u Splitu i Prištini. Dodao je kako će se, nakon Barišićeva povratka, dogovoriti njegovo svjedočenje, najvjerojatnije 23. ili 30. listopada, s obzirom da je do sada dva puta odgodiio dolazak.

Za Niku Kranjčara sudac je kazao da nema obavijest je li primio poziv. "Nije pristupio na raspravu ni ispričao nedolazak, a također je drugi put odgodio dolazak na svjedočenje", rekao je sudac Mitrović.

Istaknuo je da ga je Mirko Lulić telefonom obavijestio kako zbog privatnih razloga nije u mogućnost doći na sud, a njegovo svjedočenje načelno je dogovoreno za 30. listopada.

S obzirom na nedolazak svjedoka suđenje je nastavljeno pregledavanjem materijalne dokazne dokumentacije, a nastavlja se u utorak, ispitivanjem novih svjedoka.

Odvjetnik Zdravka Mamića Filip Glavaš u izjavi novinarima izrazio je nezadovoljstvo odlukom sudskog vijeća koje je odbilo prijedlog obrane za dopunom financijskog vještačenja.

Obrana tvrdi da je Mamić u klub "upumpao" vlastiti novac

Smatra da bi dopuna vještačenja nedvojbeno pokazala kako je Mamić, "u trenucima kada je Dinamo bio 'na koljenima' u klub 'upumpao' enormne količine vlastitog novca" te da je gotovinskim isplatama novca podignutog s računa u Klagenfurtu, podmirivao obveze kluba prema igračima te vraćao pozajmice koje je ranije davao Dinamu, a ne ga koristio za vlastite potrebe kao što tvrdi Uskok.

  • +9
Suđenje Mamićima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.