'upozorite građane'

Liječnici KBC-a Zagreb nakon stradavanja djeteta od petarde: Napravili smo drugu operaciju, ostat će invalid

22.12.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Nakon što je jučer navečer devetogodišnjaku u Zagrebu u ruci eksplodirala petarda izgubio je, osim palca, prste na lijevoj ruci. Kirurzi i drugi liječnici KBC-a Zagreb odradili su dvije petosatne operacije, no ostat će mu trajne posljedice

Liječnici zagrebačkog KBC-a održali su konferenciju za medije nakon što je objavljena informacija da je devetogodišnji dječak jučer u eksploziji petarde ostao bez četiri prsta, donosi Dnevnik.hr.

U KBC-u Zagreb kirurzi, anesteziolozi i pedijatri su u šestosatnoj operaciji pokušali spasiti šaku stradalom dječaku, ali četiri prsta bila su potpuno uništena i sav napor liječnika je propao. Dijete je zasad na liječenju u pedijatrijskoj jedinici intenzivnog liječenja. Još uvijek je intubiran, jer su mu osim šake stradali dišni putovi. Naime dječak se nagutao dima pa je bilo problema prilikom stavljanja tubusa prije operacije.

Navodno je dječak držao u ruci petardu dugu desetak centimetara i debelu oko tri centimetra te ju je uspio upaliti šibicama, što je izazvalo snažnu eksploziju i uzrokovalo teške ozljede. Liječnici ističu da je u sekundi dijete postalo invalid te da će liječenje biti dugotrajno i teško.

'Molimo vas da proširite upozorenje. To se, nažalost, događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im rade djeca', kazao je primarijus Milivoj Novak.

Dijete će ostati invalid

'Napravili smo drugu operaciju. Dijete će ostati invalid. Bilo je ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom', poručio je Anko Antabak, kirurg koji je operirao dječaka.

Petarde Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Kazao je da su veseli jer su spasili ono za što su mislili da neće biti moguće.

Doktor Filip Lukić poručio je da je dijete sinoć primljeno na odjel za intenzivnu njegu djece. U ovom se trenutku nalazi u sali, a Lukić se nada da će neko vrijeme ostati stabilno uz poboljšanje stanja.