presuda pod povećalom

Glavaša 'izvukao' veliki doprinos u Domovinskom ratu; evo kako je to obrazložio sudac

27.10.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu na ponovljenom suđenju u slučajevima 'selotejp' i 'garaža' nepravomoćno je osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine. Predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić obrazložio je da je olakotna okolnost za Glavaša bila prijašnja neosuđivanost te njegov veliki doprinos Domovinskom ratu

Obrazlažući visinu kazne sudac je rekao kako je olakotna okolnost za Glavaša prijašnja neosuđivanost te njegov izniman doprinos Domovinskom ratu iz kojega je izašao kao general HV-a, da se slučaj ‘garaža’ dogodio nakon pada Vukovara dok je u Osijeku bila nervoza i psihoza. Također, Glavaš i ostali optuženi u 14 godina od objave prve presude nisu počinili niti jedno kazneno djelo pa se događaji za koje se terete mogu opisati kao situacijski delikt, javlja 24sata.

  • +2
Branimir Glavaš na izlasku iz suda Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Glavaš je do sada neosuđivan, a dao je izniman doprinos nametnutom agresivnom ratu. Iako se puno polemizira treba li status branitelja biti olakotna okolnost u slučajevima ratnih zločina, uzeli smo u obzir da je ovdje riječ o osobi koja je iz Domovinskog rata izašla kao general i izuzetno je zaslužna za obranu grada u trenucima straha i neizvjesnosti nakon pada Vukovara. Od zadnje presude prošlo je 14 godina, a Glavaš od tada nije kršio zakon, pa smatramo da je sedam godina primjerena kazna', kazao je sudac, prenosi N1.

Uz Glavaša, na četiri godina zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine. Glavaš i Getoš Magdić bili su na izricanju presude, no Kontić i Dragić nisu se pojavili u sudnici.

Osuđenicima je otegotna okolnost bila težina djela prema civilima koji su pogubljeni nedužni i to unutar dva mjeseca.

Kevrić je pojasnio kako je Glavaš već odslužio pet godina, dva mjeseca i 27 dana pa je Ustavni sud ranije odlučio da nema potrebe za određivanje obveznog istražnog zatvora.

Gordani Getoš Magdić sudsko vijeće uzelo je u obzir priznanje kao olakotnu okolnost, jer je njezin iskaz pridonio rasvjetljavanju ovih događaja. To je olakotno bilo i Dragiću, dok je Kontić osuđen za samo jedno kazneno djelo, pa nije dobio strogu kaznu, izvještava N1.